Ez a három gyönyörű szárnyas pályázik az Év madara címre

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az Év madara  programját, melynek célja, hogy megismertesse azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság fontos szerepet kaphat.

Vörös gém (Ardea purpurea)Forrás: Pierre Dalous/commons.wikimedia.org

A 2022-es Év madara szavazás jelmondata a Sokszínű természet, amivel nem csak a madárvilág változatos megjelenésére szeretnék felhívni a figyelmet, hanem a biodiverzitás, a biológiai sokféleség, sokszínűség fontosságára is. Éppen ezért három feltűnően színes fajra lehet most szavazáni, amelyből egy a biológia sokféleség nagykövete lesz 2022-ben.

Kékbegy

A kékbegy nádi énekesmadaraink közül a legszebb tollazattal rendelkező, rejtett életmódú, nehezen észrevehető faj. A nádasok szegélyzónájában fordul elő leginkább, a homogén, sűrű nádállományokat elkerüli. Kedveli a csatornapartokat, halastavakat, bányatavakat. Előszeretettel keresgél a növényzet alsó részén, az avas nádban, amit költőhelyként is használ. Vonuló, a telet Afrikában tölti. Hazai fészkelő-állománya 1 200 - 2 000 párra tehető.

Kékbegy (Luscinia svecica volgae)Forrás: Bogomolov.PL/commons.wikimedia.org

Zöld küllő

A zöld küllő gyakori harkályfélénk, mely a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket kedveli, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ. Hazai fészkelő-állománya 15 000 - 17 000 párra tehető és növekedést mutat.

Vörös gém

A vörös gém nagy méretű gázlómadár, laza telepeit nagy kiterjedésű nádasokban alakítja ki. Fészkét nádból építi, fészekalapjait más fajok is felhasználhatják. Költőhelyétől sokszor jelentős távolságra is eljár táplálkozni, kedveli a székisásosokat. A halak mellett kétéltűeket, vízirovarokat, rákokat is fogyaszt. Vonuló, április és szeptember között figyelhető meg hazánkban, nyugat-Afrikában telel. Hazai fészkelő-állománya 630 - 810 párra tehető. Szavazni július 25. 12 óráig lehet az MME oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek