Fecskebölcsőket kap több dunántúli vasútállomás

  Az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent a fecskék száma, ezen szeretne változtatni a vasút is azzal, hogy több állomáson műfészkeket helyeznek ki - írja a sokszinuvidek.24.hu a Pécs Aktuál cikkére hivatkozva.

  Molnárfecske és fészke - illusztrációForrás: MPF/commons.wikimedia.org

  Mint közölték, a Magyar Madártani Egyesület Baranyai Csoportja arról számolt be, hogy korábban a vasútállomásokon – különösen a nagy pályaudvarok fogadóépületein – jelentősen számban költöttek a molnárfecskék. Egy-egy helyen 100-200 pár is megtelepedett, a sárgolyókból épített fészkeik gyakran egymásra épülve sorakoztak a peronok falazatain

  A modernizálás, az állomások felújítása, átépítése viszont oda vezetett, hogy számos helyről teljesen eltűntek a fecskék, és ahol még maradtak fészeképítésre alkalmas részek, ott is kevesebb pár talált magának költőhelyet. Ezt a problémát szeretné orvosolni a MÁV, ezért a szakmai egyeztetéseket követően már megkezdték a pécsi területi igazgatósághoz tartozó állomásokon a műfészkek kihelyezését.

  Ez Baranyában négy, Somogyban és Tolnában további öt állomást érint, ahol első lépcsőben 180 műfészket telepítenek. Februárban az érintett baranyai helyszíneken a társaság dolgozói már kirakták a kerámiából készített fecskebölcsőket, márciusban a többi állomás kerül sorra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek