Gyönyörű film készült Magyarországról, madártávlatból

A National Geographic Európa a magasból című sorozatában bemutatja Magyarországot, mégpedig felülről. Lenyügőző légi felvételeket láthatunk többek között a Hortobágyról, a budapesti háztetőkről, a Szigligeti várról, a Balatonról, a Bokodi-tóról és Szentkirályszabadjáról is. A Magyarországról készült epizódot levetítik harminc országban. 

Nádkévék a BalatonnálForrás: National Geographic/Luigi Cinalli

A hatrészes sorozat kontinensünk gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből, hazánk mellett Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország és Görögország világhírű, vagy épp alig ismert természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg ritka és egyedi szemszögből.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portéját, de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember.

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan kivételes épületeket, tájakat választott be, amelyek az ország büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak. Bemutatják a Zsolnai építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket: a századforduló évtizedeiben a Zsolnay építészeti kerámia meghatározó jelentőségűvé vált Budapesten és vidéken is. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

A Mátyás-templomForrás: National Geographic/Laszlo Molnar-Bernath

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. A laktanya 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország „szellemvárosa", nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

Szentkirályszabadja, volt szovjet laktanyaForrás: National Geographic/Laszlo Molnar-Bernath

A National Geographic csapatát lenyűgözte a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is, ezért ott is forgattak. Légifelvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarha csorda legelészését. A hazánk egyik legszebb helyei közé tartozik a Bokodi-tó, amit „lebegő falunak" is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett, még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

A Bokodi-tóForrás: National Geographic/Laszlo Molnar-Bernath

Mindezeken kívül, gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a Soproni TV toronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhető az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a Szigligeti vár! A magyarországi rész április 11. este kilenc órakor látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja: minden vasárnap este kilenckor. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek