Szélviharral tör magának utat a csütörtökön megérkező szibériai hideg

Szélviharral jön a drasztikus hidegbetörés csütörtökön – ezzel a tárgysorral érkezett szerkesztőségi postaládánkba a Köpönyeg előrejelzése, ebből pedig már tudtuk, hogy sok jóra ezen a héten már nem számíthatunk. A hét első fele még enyhébb napokat ígér, de a csapadék már kedden megérkezik. Hajnaltól ugyanis délnyugat felől egyre többfelé várható eső, az északi tájakon azonban havazás, havas eső is kialakulhat. A változó irányú szél csak néha élénkül meg, a hőmérséklet 1 és 11 fok között alakul, a déli határszélen +10 fok körüli maximum várható. 

Szerdán csak hajnalban lehet átmeneti csapadékszünetre számítani, utána  napközben ismét egyre többfelé ered el az eső. Előbb a délnyugati szél lehet élénk, majd estétől a szél északnyugatira fordul, és fokozatosan megerősödik. Átmenetileg megenyhül az idő, délnyugaton akár 13-14 Celsius fok is lehet.

Aztán csütörtökön jön a markáns fordulat, már a hajnali óráktól kezdve egyre nagyobb területen fokozódik viharossá az északnyugati szél, mellyel megkezdődik a szibériai eredetű hideg levegő bezúdulása. Az addigi esőt hózáporok váltják fel, majd északnyugat felől kisüt a nap. A Dunántúlon erősen viharos vagy orkán erejű széllökések is lehetnek óránként 90-110 kilométeres sebességgel. Drasztikus hidegbetörés várható, napközben semmit sem emelkedik, inkább csökken a hőmérséklet – fogalmaz tömören a Köpönyeg közleménye.

Balu, ez neked az érkező tavasz?!Forrás: WildStrawberry / Shutterstock

Pénteken és szombaton a napsütés mellett felhőátvonulások várhatók, melyekből főleg a keleti területeken alakul ki hózápor. Mindkét napon zord időre fogunk kelni, a hőmérőnk higanyszálát valahol lenn, a -17 és -7 fokos értékek között kell majd keresnünk, de nappal sem számíthatunk sokkal melegebbre, országos fagy valószínű -9 és -1 fok közötti hőmérséklettel. Balu, Balu, hát mit ígértél?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek