Videó készült a Hévízi-tó forrásbarlangjának mélyéről

  A csodalatosbalaton.hu figyelt fel arra a videóra, melyet búvárok még 2020 novemberében tettek közzé a Hévízi-tóba történő merülésükről.

  A Hévízi-tóForrás: Hévízi Turisztikai Np. Kft./Wikipedia

  A Hévízi-tó forrásbarlangja a forráskráter oldalán nyílik, és egy gömb alakú, körülbelül 70 × 90 méteres, 14 méter magas és 17 méter átmérőjű teremből áll. A barlangbejáraton keresztül, percenként 30–40 ezer liter vízhozamú, 38 °C-os forrás áramlik ki.

  Az 1950-es években állapították meg, hogy a tó forrásbarlangjához, a kráterbe leereszkedve 38 méter mélyen egy lapos folyosón keresztül vezet az út. A barlangba bejutást nehezíti a másodpercenként 403 liternyi, szemből kifelé áramló kevert termálvíz, amely komoly fizikai megterhelést jelent a búvároknak. Ez a folyosó négy méter után egy terembe torkollik. A termet iszapnyereg osztja ketté, a keleti oldalon kisebb, a nyugati oldalon nagyobb mélyedést alkotva. 1972-től újabb merülések történtek és a Hévízi-tó állapotának megőrzéséért komoly munkálatok folytak a mélyben.

  A Hévízi-forrásbarlang további, tudományos célú kutatásai 1977. október 30-án megszakadtak, mert az addigi feltárás vezetője, Plózer István és társa, Páli Ferenc az egyik barlangi merülés közben életét vesztette, 1985-ben Bíró Tamás búvár hunyt el.

  Napjainkban tovább folynak a kutatási-karbantartási merülések, amelyekre negyedévente kerül sor egy megbízott búvárcsoporttal. Minden merülést többórás előkészület előz meg A, B, C tervvel felkészülve, s a búvárok mozgását felszíni biztosító figyeli. A merülések legfőbb célja a forrásbarlang általános állapotának felülvizsgálata, a változások rögzítése a korábbi felmérésekhez képest. 

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!