Zivatar és hőség miatt is adott ki figyelmeztetést a Meteorológiai Szolgálat

A Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap első felében délnyugaton kis eséllyel alakulhat  kis egy-egy zivatar, a délutáni órákban viszont ebből az irányból intenzívebb csapadéktömb éri el az országot.

Vihar - A kép illusztrációForrás: David Kooijman/pixabay.com

A nyugati tájakon inkább csak beágyazott zivatarok fordulhatnak elő, a tömb előterében viszont a késő délutáni, esti órákban heves zivatarokból álló rendszer léphet be az országba, amely az éjféli órákig kelet, északkelet felé haladva már megközelítheti a Tisza vonalát, éjfél után pedig tovább haladhat kelet felé.

A zivatarokat főleg viharos (60-90 km/h közötti), helyenként erősen viharos (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok kísérhetik, de jégeső, illetve intenzív csapadék is társulhat hozzájuk. A Dunántúlon nagy területen jelentős mennyiségű (20-30 mm) csapadék hullhat, sőt, elsősorban a délnyugati megyékben ennél több, 30 mm-t meghaladó csapadék is összegyűlhet pár óra alatt.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyére másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A sok eső veszélye miatt Somogy és Zala megyére másodfokú Baranya, Fejér, Tolna, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a keleti megyékben hétfőn még elérheti a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot. Hőség miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az országos előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 22-26, míg keletebbre 27-31 fok között várható. Késő estére 15-23 fok közé hűl le a levegő - foglalja össze az MTI a jelentést.

Ami a hét további részét illeti: a kedd borult idővel indul, többfelé esővel, záporral, de délután szakadozik a felhőzet, és egyre kevesebb helyen fordul elő újabb csapadék. Már csak 17-27 fok valószínű délután, jelentős lehűlés jön.

Forrás: monicore/pixabay.com

Szerdán változóan felhős időre van kilátás, elszórtan egy-egy záporral. Az északnyugati szél élénk marad. Reggel 11, délután 23 fok körüli értékeket mérhetünk. Igazi kora őszi idő várható. Csütörtökön keleten gyakran lesz erősen felhős az ég, és itt szórványosan lehet csapadék. A nyugati tájakon több napsütés ígérkezik. Kellemes, 23-28 fokos idő lesz.

Pénteken napos, gyengén felhős idő valószínű, csapadék nem alakul ki. 25-27°C körül várható a csúcsérték - derül ki a koponyeg.hu előrejelzéséből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek