A teljes belső határon visszaállítják az ellenőrzést

A külföldről érkező magyar állampolgárok, illetve állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik belépéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha ennek során felmerül a fertőzés gyanúja, akkor a belépők kijelölt karanténba, vagy ha az nem jelent járványügyi kockázatot, hatósági házi karanténba kerülnek - adja hírül az MTI.

A horgosi határátkelő magyar oldala 2019-benForrás: Jcornelius/commons.wikimedia.org

Ha a vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba, vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) adhat.

Ha kontaktkutatás során merül fel a fertőzés gyanúja valakinél, az első vizsgálatot attól a naptól számított negyedik napon lehet megkezdeni, amikor a kontaktszemély a fertőzöttel érintkezett. A magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú határátlépésnél a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esnek azok és családtagjaik, akik Magyarországon állandó tartózkodásra jogosultak, valamint azok, aki rendelkeznek az idegenrendészeti hatóság 90 napot meghaladó idejű magyarországi tartózkodásra kiadott engedélyével.

Ebbe a kategóriába esnek a magyarországi sportszervezetek versenyzői, sportszakemberei és delegáltjai is, ha külföldi nemzetközi sporteseményen való részvételt követően lépnek be az országba. A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban és a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint azokra, akik a belépéskor hitelt érdemlően igazolják, hogy a megelőző hat hónapban átestek koronavírus-fertőzésen.

A nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat, például a magyarországi bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, a fuvarfeladat kiindulópontjára történő eljutás vagy onnan hazatérés személyforgalomban, családi eseményeken - házasságkötés, keresztelő, temetés - való részvétel, hozzátartozó gondozása, ápolása, kiemelt jelentőségű, nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy más méltányolható ok esetén.

A kérelem elektronikus úton magyarul és angolul nyújtható be, beadhatja törvényes képviselő vagy meghatalmazott is - írták. A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban.

Az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra. Az átutazó külföldiek egészségügyi vizsgálatot követően haladhatnak át az országon, akkor, ha a fertőzés gyanúja nem merül fel náluk, ha megfelelnek a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételeknek, igazolják utazásuk célját, célországát, és az útvonalukon fekvő szomszédos államba a belépésük biztosított.

A tranzitforgalom ugyanakkor csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön lehet megállni, legfeljebb 24 óráig.

Külföldi nemzetközi sporteseményen való részvételét követően a magyarországi sportszervezet versenyzője, sportszakembere, vagy a magyarországi sportszervezet általi delegált számára a hatósági házi karantén helyeként a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területét is ki kell jelölni. Így a sportoló a hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sporttevékenység végzésére használt ingatlan között mozoghat, az edzésen részt vehet. A magyarországi nemzetközi sportrendezvényre érkező nem magyar résztvevők - a nézők kivételével - akkor léphetnek be Magyarországra, ha a megelőző 5 napban legalább 48 órás különbséggel végzett két negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol okirattal igazolják.

Ettől eltérően az Európai Labdarúgó Szövetség protokolljára figyelemmel a résztvevők egy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel is beléphetnek az országba. A kormány a kiemelt sportrendezvényeknél követendő járványügyi előírásokra külön rendeletet dolgozhat ki. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek