Feltárják a magyarság egyik legfontosabb történelmi eseményének helyszínét

Még 1960-ban és 1976-ban, a korábban megtalált öt, a mohácsi csatával kapcsolatos tömegsír feltárását, illetve részleges régészeti vizsgálatát a régész és antropológus szakemberek elvégezték. A csontok akkor konzerválásra és visszatemetésre kerültek azzal a céllal, hogy később egy újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk. A héten antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődött az Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata.

A héten kezdődtek a munkálatokForrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A régészeti feltárás magába foglalja a tömegsír felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést. A régészeti feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

A feltárás során az Emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelen lévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról – tudtuk meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának sajtóközleményéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek