Az országgal együtt éledne újjá a vizsolyi görögkatolikus templom

A vizsolyi polgármester közösségi összefogással újítaná meg az 1901-ben épült, bensőséges hangulatú, mára azonban rossz állapotba került vizsolyi görögkatolikus templomot - adja hírül a Vizsolyi Önkormányzat sajtóközleménye.

A vizsolyi református templom - illusztrációForrás: Takkk/wikipedia.org

Mint dr. Palotás András, a közel 1000 lelkes Vizsoly község polgármestere elmondta: elsősorban nem pénzt kérnek azoktól, akik segítenének, azonban, ha valaki így tudja csak támogatni a Dr. Orosz Atanáz miskolci megyés püspök áldásával szervezett munkát, azt is megköszönik. Mindenekelőtt azonban olyan önkéntes szakemberek, vállalkozások jelentkezését várják, akik hozzáértő módon tudják javítani a 119 éves épület és a berendezés állapotát. Nagy szükség volna kőművesekre, ácsra, asztalosra, szakértő építészre, de a község legfeljebb néhány segédmunkást tud kiállítani. Javításra szorulnak a padok, az eredetileg díszes ablakok, restaurálásra a mennyezeti freskók.

Vizsoly a Károli-féle bibliafordítás és egyben az első magyar nyelvű nyomtatott Biblia „szülőföldje" is. Római katolikus temploma és a múzeumot is magába foglaló, eredetileg Árpád-kori református templom ehhez méltóan szép állapotban is van. A mindössze 17×7 méteres, Istenszülő Elszenderedése nevű, kedves kis görögkatolikus templomnak azonban pillanatnyilag ez a közösségi összefogás az egyetlen esélye a megmaradásra.

A görögkatolikus templomForrás: Vizsolyi Önkormányzat

A történelem során az emberek gyakran emeltek fogadalmi épületeket, leggyakrabban templomokat, kápolnákat, köszönetképpen, amiért megmenekültek egy természeti csapástól, vagy felépültek egy komolyabb betegségből – mutatott rá a polgármester. Magyarországon három ilyen fogadalmi emléktemplom is van, miért ne lehetne a vizsolyi görögkatolikus templom a negyedik?

Most is egy világjárványból kezdünk éppen csak kilábalni, és nem kell gyakorló hívőnek lenni ahhoz, hogy egy jó célért összefogva, egy kultúrtörténeti emléket megmentve fejezzük ki életörömünket. Aki szívesen segítene a templom helyreállításában, az vegye fel a kapcsolatot az önkormányzattal a honlapon található elérhetőségek valamelyikén.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek