Megújulnak a zempléni és abaúji várak

A Széchenyi 2020 program keretében megújulhat a sátoraljaújhelyi, a sárospataki és a boldogkői vár - adja hírül az MTI. A projekt keretében Sátoraljaújhelyen folytatódik a vár régészeti feltárása, valamint új kiszolgáló épület, vizesblokk, játszótér és sétaút épül. A fogadóépületben kiállítótér és kávézó kap helyet, a tervezett kiállítás a vár és a környéki várak történetét mutatja majd be, míg a sétaút mentén információs táblákon a természeti értékekről olvashatnak a látogatók.

A Boldogkői várForrás: Szvitek Péter/wikipedia.org

Boldogkő várában az 1300-as évek közepén épült palotaszárnyat az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre. Az emeleten visszaépülnek a boltozatok, eredeti méretében rekonstruálják a 19 méter hosszú lovagtermet, illetve a hozzá kapcsolódó lakótermet. Visszaépül az északkeleti torony, ahol az eredeti helyszínen egy korabeli eszközökkel, tűzhellyel felszerelt konyha is elkészül. A projekt része a vár külső és belső díszkivilágítása is, valamint a kaputorony melletti várpincében modern, audiovizuális eszközökkel felszerelt, több látványos kiállítást terveznek.

Megépül egy korszerű fogadóépület is, amelyet a táj érintetlenségének megőrzése érdekében a vár alatt található középkori étterem meglévő terasza alá, az épülettömeg döntő részét a földbe rejtve helyeznek el. Itt pénztár-információ, vizesblokkok, ajándék- és helyitermék-bolt, valamint kávézó szolgálja majd a turisták kényelmét. A parkolótól a várhoz vezető régi közlekedési útvonalak egy része megszűnik, a fejlesztés során kialakított új útvonal a fogadóépülethez kalauzolja a vendégeket.

A Rákóczi-örökség emblematikus színhelyén, a sárospataki várban azok az épületrészek újulnak meg, amelyek rekonstrukciójára eddig nem nyílt lehetőség. A vár meglévő kiállítótereihez kapcsolódóan egy ötnyelvű alkalmazást fejlesztenek ki. Emellett két új állandó kiállítótér is megnyílik, amelyek egy 21. századi interaktív, élményorientált állandó kiállításnak adnak majd helyet.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek