Lovas huszárok, gyalogság és tüzérek csapnak össze Szolnokon

Az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékán, amellyel az 1849-es szolnoki csatára emlékeznek több nemzet katonája, lovas huszárok, gyalogság és tüzérek csapnak össze. A Tisza-parti eseményt március 6-án és 7-én, pénteken és szombaton tartják a városban, illetve a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterületen.

Forrás: Szolnok város hivatalos oldala‎ / Facebook.com

A hagyományőrző rendezvényt huszonötödik, ennek keretében a szolnoki csata elnevezésű hadijátékot huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a városban. Az ütközet legérdekesebb összecsapását szombatra tervezik, a 14 órakor kezdődő hadijátékon mindhárom fegyvernem - lovasság, gyalogság, tüzérség - képviselteti majd magát.

A hadijátékon mintegy 250 hagyományőrző katona, 18 lovas, 9 ágyú lesz látható. Idén is érkeznek csapatok hazánk különböző tájairól, valamint Csehországból és Lengyelországból is - olvasható az esmény Facebook oldalán.

Az 1849. március 5-i szolnoki csata a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdetét jelentette.171 évvel ezelőtt az akkor 14 ezer lelket számláló város, mintegy ezer embert tudott küldeni a honvédek zászlai alá.

A program már a hadijáték előtti napon, március 6-án, pénteken elkezdődik a római katolikus temetőben az 1848-as emlékműnél. De lesz még koszorúzás a Szabadság téren, valamint a Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt is, a Lengyel Légió utcában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek