Ökopark épül a Zagyva mentén

Zagyvarékas, Újszász és Szászberek önkormányzata közel 200 millió forint pályázati támogatást nyert el turisztikai fejlesztésekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében - adja hírül a turizmus.com.

ÚjszászForrás: Civertan Grafik/wikipedia.org

A fejlesztés kiindulópontja a Zagyvarékas központjában levő tájház lesz, ahová kerti házacskát és kerékpártárolót létesítenek. Ezt követi az állatsimogató, amely mellett fedett és nem fedett kerékpártárolókat szerelnek fel. A közelben látogatóközpont is nyílik, ahová modern, érintőképernyős, interaktív táblát helyeznek ki. A közeli gát a zagyvarékasi Zagyva-híd lábához vezet, ahol fitneszpályát alakítanak ki.

A túraútvonal az úgynevezett Kisszögben folytatódik, ahol az érdeklődőket pihenő-, illetve táborhely, valamint egy csónak- és eszköztároló várja majd. Ezek kialakításához felújítják a vizesblokkot és akadálymentesítést is végeznek.

A Kisszög közelében, Szászberek külterületén található úgynevezett Bogárzóban pihenőhelyet és madárlest hoznak létre. A sportpálya és környéke fejlesztését fitneszpálya, továbbá három kiülő és kosárhinta jelzi majd, a sportcsarnok mellett pedig egy műfűvel borított multifunkcionális pálya létesül.

A túraútvonal mentén a következő állomás Újszász lesz, ahol a parkerdőbe látogatókat az Orczy-pihenő várja két bemutatótáblával. Az elképzelések szerint madármegfigyelőt és erdei tornapályát is létrehoznak.

A Zagyva folyó partján elhelyezkedő parkerdőhöz a tervek szerint mobil hidat telepítenek. Az övezetben szeretnék kialakítani az úgynevezett „nyugi parkot" is, ami a 60 év fölöttieknek kínál majd aktív kikapcsolódást.A projektgazdák a Zagyva közelségét kihasználva a vízi sportolás népszerűsítésére kenukat, kajakokat vásárolnak. Annak feltételeit is megteremtik, hogy a turisták mind a három településen használhassák a kerékpárokat.A konzorcium tagjai a különböző rendezvényekhez két mobil színpadot és sörpadokat is létesítenek. Az útvonal kialakítása során a szakértők több önálló programelemet és kapcsolódó rendezvényeket, így időszakos kiállításokat, találkozókat, vetélkedőket, szünidei ajánlatokat is terveznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek