80 éves gramofonlemezen hallgathat karácsonyi énekeket

A Magyar karácsony című gramofonlemezt meg lehet hallgatni az Országos Széchényi Könyvtárban, a korongon ismert karácsonyi dalok csendülnek fel - adta hírül az MTI. Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként minden hónapban egy-egy olyan műtárgyat mutat be, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem láthatott korábban a közönség.

A kép illusztrációForrás: Andrzej Rembowski/pixabay.com

Az ünnepi időszakra készülve lehet meghallgatni a könyvtár gramofonlemez-gyűjteményének különleges darabját, amely 1940 körül Kelen Péter Pál kiadásában jelent meg, aki az államosítás előtti magyar hanglemezipar meghatározó személyisége volt.

A lemezt újszerű, a korszakban nem jellemző lemezcímkével látták el. Hangminősége kiváló, köszönhetően annak, hogy a gramofonlemez előállítása a legfinomabb tengerentúli sellak, valamint hazai adalékanyagok felhasználásával történt.

A felvételen gyermekkar előadásában, zenekari kísérettel, Várhelyi Antal orgonaművész, karnagy összeállításában hallhatók ismert karácsonyi énekek, többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj vagy a Mennyből az angyal.

Az ezredfordulón még alig voltak lemezek az Országos Széchényi Könyvtárban, két évtizedes gyűjtőmunka eredményeként jött létre az ország legnagyobb gramofonlemez-összeállítása a közgyűjteményben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek