Újra látogatható a Svábhegyi Csillagvizsgáló

A Svábhegyi Csillagvizsgáló – a mai intézmény teljes neve az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete – 1922 óta működik a XII. kerületi Konkoly-Thege Miklós úton.

Idén novembertől újra látogatható a bemutató csillagvizsgáló, ahol az Interaktív Csillagászati Élményközpontban nappali és éjszakai programokon interaktív távcsöves bemutatókat tartanak. Megtekinthetők a napkitörések, a holdkráterek és napfoltok, 3D űrfelvételeket vetítenek, valamint megismerkedhetünk a csillagvizsgáló működésével. Az intézmény célja, hogy a világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit mindenki számára elérhetővé tegyék - írja a pestbuda.hu.

A főépület 2016-banForrás: Globetrotter19/wikipedia.org

Konkoly-Thege Miklós csillagdáját 1869-ben építette a felvidéki Ógyallán, a saját birtokán, később az intézményt a magyar államnak adományozta. Amikor bizonyossá vált, hogy a Felvidéket elcsatolják Magyarországtól, 1919 elején az ógyallai obszervatórium műszereit leszerelték és Budapestre szállították.

Az állami obszervatórium létrehozásáról 1920-ban született döntés, a főváros egy nyolcholdas területet adott a Svábhegyen az intézet számára. A csillagda megvalósításában nagy szerepet játszott az 1922-ben hivatalba lépő gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter.

Az építkezés 1921-ben kezdődött, először a Meridiánház épült fel 1922-ben, sokáig itt mérték a pontos időt az országban. Később elkészültek az egyedi kialakítású kupolák, benne a távcsövekkel.

A kupolák 1940-benForrás: Somlai Tibor/Fortepan/commons.wikimedia.org

A neoklasszicista stílusú főépületet 1926-ban adták át. Jelenleg kutatóépületként működik, erkélyek és sík tetőterasz található rajta.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló az ország legrégibb és legnagyobb akadémiai csillagvizsgáló intézete, gazdag tudományos eredmények születtek a falai között. A növekvő fényszennyezés miatt az észlelőmunkát 1960-tól áthelyezték a mátrai Piszkés-tetőre.

2015-ben felújították a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet főépületét, valamint renoválták a közelében lévő két csillagvizsgáló kupolát is. A főépület külső homlokzata megszépült, új tetőt kapott, valamint korhű módon, de korszerű hőszigeteléssel kicserélték a nyílászárókat. A rekonstrukción és a kutatóházak fejlesztésén kívül idén létrehoztak egy látogatóközpontot, ahol várnak mindenkit, aki érdeklődik a csillagászat iránt.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek