Úttörő környezetvédelmi akcióba kezdett egy magyar utazási iroda

Az egri illetőségű Békatutaj az első utazási iroda, mely faültetést szervez Magyarországon. Az eseményre november 9-én kerül sor - tudtuk meg a turizmusonline.hu oldaláról. A kalandtúrákat szervező cég nonprofit akciójának célja, hogy legalább részben ellensúlyozza az utazásai során keletkező üvegházhatású gázokat. A hagyományteremtő céllal indított akció keretében az első évben 300 csemetét ültetnek el az önkéntesek Eger mellett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Natura 2000 területen.

Forrás: G-Stock Photo /Shutterstock

Az utazásszervező cég minden jelentkezéskor felajánlja utasainak, hogy fogadjanak örökbe egy, két vagy három csemetét az utazás távolságának függvényében. Egy csemete örökbefogadásának költsége 1850 forint, amiből fedezik az átlagosan egy méteres magasságú fa beszerzését, ápolását és a terület körbekerítését. Csemetét egyébként nem csak utasok fogadhatnak örökbe. Az egyesület bankszámlájára utalva bárki lehet tulajdonos.

Az akcióhoz a területet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága biztosítja. Egy stratégiai együttműködési megállapodás keretében ők vállalták a terület előkészítését, és kezeskednek a fás élőhely hosszú távú fennmaradásáról is. A faültetés célterülete egy mozaikos jellegű Natura 2000 területre esik, ahol a kisléptékű fásítással a természetvédelmi célok megvalósítása, konkrétan a biológiai és a táji sokféleség megőrzése és fejlesztése is megvalósul. A fásítási program dátuma szándékosan esik egybe az országos 10 millió fa civil akcióval. A Békatutaj utasai és vezetői 300 kis fával szeretnének a 10 millióhoz hozzájárulni.

Forrás: GLF Media/Shutterstock

Hajdú Dániel, a Békatutaj vezetője elmondta: "Tisztában vagyunk vele, hogy az idén elültetésre kerülő 300 fa nem fogja megváltani a világot. Szeretnénk a következő években több és több fát felnevelni, de ennél fontosabb a szemléletformálás és a példamutatás. Bízunk benne, hogy más utazók és utazási irodák is követni fogják a példánkat. Az elmúlt fél évnyi előkészítő munka alatt összegyűjtött tapasztalatainkat szívesen megosztjuk, ha bárki felkeres minket, hiszen a cél közös."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek