Betiltanák a kőtornyok építését ezen a spanyol szigeten

Tenerife, pontosabban jó pár helyi lakos és szervezet elszánta magát, hogy megálljt parancsol az Insta-fotósok által igen kedvelt kőtornyok építésének. Véleményük szerint azért jött el az ideje a lépésnek, mert jó pár éve már nem csak egy-két kavicstoronyról van szó. A Playa Jardín és a Puerto de la Cruz partszakaszra már szinte zarándokolnak a turisták, de nem a fürdés, hanem a toronyépítés és -fotózás miatt.

Forrás: shutterstock.com

A kisebb-nagyobb építmények nemcsak ezeken a partokon, a világ minden részén nagyon kedvelt fotótémák lettek, de azt már kevesen tudják, hogy milyen veszélyesek a part menti ökoszisztémára.
Mivel ezen a vidéken semmilyen spirituális kötődésük nincs a tornyoknak, ezért a természetszerető helyi lakosok és a természetvédők kampányt indítottak, hogy megtiltsák az építésüket – olvasható a Lonely Planet oldalán.

A kampányt a helyi szervezetek a tenerifei döntéshozókkal együtt szervezték meg. A felhívást a Teide Nemzeti Park biológusa indította #PasaSinHuella (Ne hagyj nyomot!) névvel, és azt magyarázza benne, hogy micsoda körforgás megy a kövek alatt, ha azokat nem háborgatják. Ha viszont mindig összehordják a köveket a turisták egy fotó miatt, akkor az alatta élő állatok és növényi organizmusok elveszítik az élőhelyüket és a partszakasz szépen lassan tönkremegy.

Szintén a kampány része volt a biológus által levezényelt toronybontási akció is, amiben 150 önkéntes vett részt. Ez látható a videóban is (a videón nincs felirat). A résztvevők nagyjából fél óra alatt minden követ visszaraktak a helyére, de hiába. Másnapra a turisták újra felépítették a tornyokat. A helyiek most azért küzdenek, hogy hivatalosan is betilthassák az „építkezéseket".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek