Vasárnapig ingyen látogatható a kilátóként újranyílt tatai söréttorony

A Kőfaragó házzal területi egységben lévő Söréttorony (Fellner Jakab kilátó) a felújítását követően újra látogatható a Kálvária dombon. A Söréttorony így visszakapta az egykori kilátó funkcióját, a látogatók újra élvezhetik a páratlan panorámát, hiszen az egész térséget madártávlatból szemlélhetik a magasból – olvasható Tata városának weboldalán. A söréttorony mellett játszó- és pihenő helyet alakítottak ki mászófallal, pétanque- és tekepályával, valamint díszkivilágítást kapott a környék.

Az 1939-ben épült, ólomsörét előállítására épült tornyot ma kilátóként hasznosítjákForrás: Tata.hu

A kilátó Tata neves építésze, Fellner Jakab nevét viseli. A létesítményben a Kuny Domokos Múzeum októberben állandó kiállításon mutatja majd be azokat az építészeket, akik az Öreg tó partján fekvő város arculatának kialakításában részt vettek.

Forrás: Tata.hu

A torony felújítása egy 470 millió forintos beruházás része, melyben a Kálvária domb szomszédságában található, 1790-ben épült Kőfaragó-házat kézműves- és ökoturisztikai központtá alakítják. A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet.

Forrás: Tata.hu

A megújult Söréttorony ezen a héten vasárnapig (augusztus 4-ig) ingyenesen látogatható, majd ezt követően belépővel. A diák és nyugdíjas belépő ára 300, a felnőtté 500, a csoportos belépőé pedig (10 fő felett) 250 forint.

Tudta?
A Fellner Jakab kilátó eredetileg egészen más feladatot látott el, itt működött a Turul sörétöntöde, Stieber Antal 1939-ben fogott bele a sörétgyártásba. A két világháború között nagy igény volt az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni. A torony tetejéből olvadt ólmot csepegtettek a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak. A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik, ezért nem építettek ilyen tornyokat, Magyarországon csak egy hasonló építmény van Tolna megyében, Borjád településen. (Forrás: Tata.hu)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek