Avar kori fülkesírokat találtak egy szegedi családi ház építkezésénél

  Késő avar kori úgynevezett fülkesírokat találtak Móra Ferenc Múzeum régészei Szegeden egy családi ház építése során. Ez a temetkezési mód azt jelentette, hogy a sírgödörbe akár egész lovakat is tehettek, a sír rövid oldalába pedig egy kis fülkét vágtak. Ebbe a fülkébe csúsztatták az elhunyt maradványait – így történhetett meg, hogy félig dőlve, sőt, szinte állva is megmaradhattak ezek az emberi csontvázak. A sírokban az emberi és állati maradványokon kívül különböző tárgyakat, ékszereket is találtak a régészek – olvasható a múzeum közleményében.

  Lovával együtt eltemetett avar harcos a szolnoki Damjanich János Múzeum kiállításánForrás: Atrajer / Wikipedia

  A régészeti feltáró munkára egy családi ház építését, kivitelezését megelőzően került sor, melyet törvény ír elő, mivel a területen húzódik a Szeged 188. számú régészeti lelőhely, mely a régészeti szakirodalomban makkoserdei temetőként vált híressé. A temető területén, az 1930-as évek során Móra Ferenc, majd később Csallány Dezső vezetett ásatásokat, avar és honfoglalás kori temetkezéseket tártak fel.

  A telekhatáron, a feltárási terület nyugati szélén mai is áll még az a nagy tölgyfa, melynek árnyékában egykor Móra Ferenc dolgozott. És most előkerültek azok az egykori kutatóárkok, melyeket még Móra Ferenc és Csallány Dezső nyitottak több mint 80 évvel ezelőtt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!