Kockakővel zúzták halálra az Állatkert egyik teknősét

Szerda délután egy ismeretlen elkövető ütötte agyon a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét. Az állatot már nem lehetett megmenteni.

Az eset szerda délután történt az Állatkertben. A zárás előtti állományszemle idején találták meg a gondozók a sérült teknőst, akinek olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy az állatorvosok nem tudták megmenteni, így egyedüli megoldásként el kellett altatniuk az állatot. A teknős valószínűleg nagyon szenvedett, mert a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-kétujjnyi szélességben teljesen kettéhasadt és szétnyílt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.

Napozó görög teknősök az ÁllatkertbenForrás: BAGOSI ZOLTAN/Fővárosi Állat-és Növénykert

A térfigyelő kamerák rögzítették az esetet, melyen jól látható az elkövető. A felvételek alapján a tettes kivette az állatot a kifutóból, aki azonban alighanem a kezébe piszkíthatott (ez nem ritka a teknősöknél ilyen esetben), így az elkövető keresett egy követ és agyonütötte vele az állatot. Ez délután 17:37-kor történt a Madagaszkár-ház melletti kifutónál, ahol görög, mór és sarkantyús teknősöket mutatnak be egy füves kifutóban.

Az intézmény természetkárosítás miatt tett feljelentést a XIV. kerületi Rendőrkapitányságnál. A térfigyelők kamerák felvételeit átadták a rendőrségnek, és a közzétételt is fontolgatják. Ennek lehetőségét jelenleg az Állatkert adatvédelmi szakértője vizsgálja.

A görög teknős a Magyarországon hatályos jogszabályok szerint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősül, és szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján is. Az ilyen állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén a Büntető Törvénykönyv 242. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtóközleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek