Száz babáját állította ki egy népi iparművész saját, 130 éves őrségi házában

  Közel 100 saját készítésű miniatűr makettből álló babakiállítást láthatnak az Őrségi Nemzeti Park kapujánál található Iváncon. Ivánc ugyanis a legelső település - Budapest irányából megközelítve Őriszentpéter vagy a Pityerszeri Skanzen felé -, amely a nemzeti park területén fekszik, ezért is emlegetik az "Őrség kapujáként".

  Forrás: Babamuzeum.com

  A kiállítás Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész tárlata, aki egyébként saját otthoni galériáját rendezte be a 130 éves autentikus őrségi házában. Az ún. home gallery kiállítási műfaj egyre divatosabb például az USA-ban, mivel a steril múzeumi légkör helyett a látogatók és az alkotó is szabadon, kötetlenül beszélgethetnek egymásról a kiállított tárgyakról. Rózsa például a makettszerűen, különböző élethelyzetbe rendezett babái mellett minden látogatóját kemencében sült pogácsával várja.

  Forrás: Babamuzeum.com

  A kiállított babák ismert történelmi figurákat, több európai ország talán kevésbé ismert viseletét, ruházatát mutatja be, de Magyarország népszokásainak mára elfeledett jeleneteit is megidézik.

  A kiállítás ingyenesen látogatható az iparművész otthonaként is szolgáló Babamúzeumban a júniusi hétvégéken, pénteken délután kettőtől este hat óráig, míg szombaton és vasárnap 11 este hat óra között. 

  Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész őrségi háza, amelynek falán egy tábla jelzi 1895-ös építési dátumátForrás: Babamuzeum.com

   

  Forrás: Babamuzeum.com

   

  Forrás: Babamuzeum.com

   

  Forrás: Babamuzeum.com
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!