Száz babáját állította ki egy népi iparművész saját, 130 éves őrségi házában

Közel 100 saját készítésű miniatűr makettből álló babakiállítást láthatnak az Őrségi Nemzeti Park kapujánál található Iváncon. Ivánc ugyanis a legelső település - Budapest irányából megközelítve Őriszentpéter vagy a Pityerszeri Skanzen felé -, amely a nemzeti park területén fekszik, ezért is emlegetik az "Őrség kapujáként".

Forrás: Babamuzeum.com

A kiállítás Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész tárlata, aki egyébként saját otthoni galériáját rendezte be a 130 éves autentikus őrségi házában. Az ún. home gallery kiállítási műfaj egyre divatosabb például az USA-ban, mivel a steril múzeumi légkör helyett a látogatók és az alkotó is szabadon, kötetlenül beszélgethetnek egymásról a kiállított tárgyakról. Rózsa például a makettszerűen, különböző élethelyzetbe rendezett babái mellett minden látogatóját kemencében sült pogácsával várja.

Forrás: Babamuzeum.com

A kiállított babák ismert történelmi figurákat, több európai ország talán kevésbé ismert viseletét, ruházatát mutatja be, de Magyarország népszokásainak mára elfeledett jeleneteit is megidézik.

A kiállítás ingyenesen látogatható az iparművész otthonaként is szolgáló Babamúzeumban a júniusi hétvégéken, pénteken délután kettőtől este hat óráig, míg szombaton és vasárnap 11 este hat óra között. 

Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész őrségi háza, amelynek falán egy tábla jelzi 1895-ös építési dátumátForrás: Babamuzeum.com

 

Forrás: Babamuzeum.com

 

Forrás: Babamuzeum.com

 

Forrás: Babamuzeum.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek