Csodaszép középkori kehely érkezett Diósgyőrbe

Túlzás nélkül csodálatos műtárgy érkezett a Diósgyőri várba egy tudományos konferenciára – közölte Kelet-Magyarország egyik legpazarabb vára szerdán. A konferencia címe: Egy méltatlanul félreismert uralkodó – Luxemburgi Zsigmond.

A késő középkor elismert magyar királya, mellesleg német-római császára dicső kort hozott Magyarországra is, ezt mutatja a kehely is. Ez egy aranyozott, ezüst gótikus kehely, ami velencei technikával készült és sodronyzománccal díszítették. A talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt.

A 15. századi műtárgy a Hermann Ottó Múzeum gyűjteményéből jött ide. Azt írják még róla, hogy a velencei technika, amivel készült, épp Zsigmonddal és a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal érkezett ide. Zsigmond Velencével is háborúzott, ennél becsesebb hadizsákmányt nem is hozhatott volna.

Díszes, velencei stílusú kehely.Forrás: Diósgyőri Vár

Az április 17-i konferencián kiváló szakértők beszélnek majd Luxemburgi Zsigmond uralkodásáról és koráról. Hozzáteszik, Diósgyőr szempontjából is fontos személy volt: ő ajándékozta először a várat hitvesének, Cillei Borbálának, innentől nevezték a „királynék várának".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek