Csodaszép középkori kehely érkezett Diósgyőrbe

  Túlzás nélkül csodálatos műtárgy érkezett a Diósgyőri várba egy tudományos konferenciára – közölte Kelet-Magyarország egyik legpazarabb vára szerdán. A konferencia címe: Egy méltatlanul félreismert uralkodó – Luxemburgi Zsigmond.

  A késő középkor elismert magyar királya, mellesleg német-római császára dicső kort hozott Magyarországra is, ezt mutatja a kehely is. Ez egy aranyozott, ezüst gótikus kehely, ami velencei technikával készült és sodronyzománccal díszítették. A talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt.

  A 15. századi műtárgy a Hermann Ottó Múzeum gyűjteményéből jött ide. Azt írják még róla, hogy a velencei technika, amivel készült, épp Zsigmonddal és a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal érkezett ide. Zsigmond Velencével is háborúzott, ennél becsesebb hadizsákmányt nem is hozhatott volna.

  Díszes, velencei stílusú kehely.Forrás: Diósgyőri Vár

  Az április 17-i konferencián kiváló szakértők beszélnek majd Luxemburgi Zsigmond uralkodásáról és koráról. Hozzáteszik, Diósgyőr szempontjából is fontos személy volt: ő ajándékozta először a várat hitvesének, Cillei Borbálának, innentől nevezték a „királynék várának".

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!