Ősemberré pattinthatja magát Zádorvárban

Különleges esemény közeleg: május 4-én ősemberekké válhatunk lélekben, hála egy különleges rendezvénynek. A balaton-felvidéki Zádorvárba ugyanis „kőpattintós napot" szerveznek, ami reflektál arra a tényre, hogy itt már a kőkorban tevékenykedtek elődeink.

Kőpattintós nap Zádorváron, 2019.Forrás: Zádorvár - Pécsely/Facebook

Egy tavalyi ásatáson a várrom kaputornya alatt egy nagy őskori (kb. 6-7000 éves) műhelytelepet azonosítottak. A környezetéből pedig nagy számban kerültek elő a kőpattintásos eszközkészítés maradványai.

És mivel nyilvánvalóan nagy a közérdeklődés a kőpattintás iránt, szerveztek a vár kezelői egy napot erre a nemes munkára. Tóth Zoltán Henrik elismert régész és a kőpattintásban szintén járatos Wolf Ernő ad betekintést a műveletbe, természetesen kipróbálási lehetőséggel együtt.

Tehát május 4-én, 11 órától kezdődik az esemény, ami 18 óráig tart. A bemutatókon ingyen lehet részt venni, de a pattintani is akarunk, azt a várat kezelő alapítványnak adott 1500 forintos adomány ellenében tehetjük meg. Az alapanyagot biztosítják a helyszínen, a magunk pattintotta követ hazavihetjük, sőt ajándék is dukál mellé.

Külön kiemelik, hogy a kőpattintás sérülésveszélyes tevékenység, így csak saját felelősségre űzhetjük. Kesztyűt, védőszemüveget és ruhát védő bőrdarabot is adnak a szervezők, anélkül senki sem pattinthat. A szervezők utasításait pedig be kell tartani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek