Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban

Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban

Száz négyzetméter alapterületű őskori barlang-installáció épül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A különös építményt a május elején nyíló ősember-kiállításra készítik el a közgyűjtemény szakemberei – tájékoztat az MTI.

 

Fotó: Elvira / Indafotó

Az múzeum egyik földszinti kiállítótermében helyet kapó, óriási méretű barlang megépítése mintegy egy hónapot vesz igénybe. A bő kétméteres belmagasságú barlangfolyosó kivitelezésén olykor egyszerre hatan dolgoznak. Az építmény vázát fa és gipszkarton adja, a falak hőkezelt hungarocell táblákból állnak, amelyeket speciális vakolattal vonnak be. A folyosót barlangrajzok fogják díszíteni. Varga András, a kiállítást rendező muzeológus pénteken újságíróknak elmondta, hogy az őskori barlangok hangulatát megidéző installáció kiállítótereiben a hazai ősemberkutatás leletanyagából mutatnak be válogatást. A múzeum saját gyűjteményéből koponyamásolatok, arcrekonstrukciók, kőeszközök lesznek láthatók. A kiállítás másik, tudománytörténeti része a nemzetközi kutatási eredményekről ad áttekintést.

A tárlat rendezői főként iskoláskorú érdeklődőkre számítanak. Céljuk, hogy a gyermekek számára a múzeum élményt nyújtó közeg legyen, ahol a múltat személyes valóságként élhetik át. A látogatók így magukra ölthetik a jégkori emberek öltözékét, és egy virtuális játék során ügyességüket is próbára tehetik dárdákkal állatokra vadászva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek