Seuso, Rotschild, RÖG – Újdonságok hadával jön a Nemzeti Múzeum

  Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

  A Nemzeti Múzeum 2018-ban 270 ezer látogatót fogadott, ezzel 2015-höz képest csaknem 80 százalékkal emelkedett a látogatottsága – közölte a múzeum hétfői sajtótájékoztatóján Varga Benedek főigazgató az MTI szerint. Hozzátette, hogy az MNM Kínában, az Egyesült Államokban és több európai városban is sikeres kiállításokkal szerepelt.

   

  A múzeumban a napokban nyílt Az ismeretlen Görgei című, június végéig látogatható tárlat, ami nem csupán a honvéd tábornok életét tekinti át, de felidézi megítélésének változásait is.  

  A jelenlegi kamaratárlatnál jelentősebb bővebb, állandó kiállítás mutatja be a Seuso-kincset és a római Pannoniát júniustól, de az MNM számos időszaki tárlatnak is otthont ad majd. Kevesen tudják például, hogy az 1849-es magyar emigránsok milyen jelentős szerepet játszottak a kaliforniai aranylázban, ezt a témát ezért külön tárlat vizsgálja idén a Nemzeti Múzeumban – írja az MTI.

  Kiállítás idézi fel Rotschild Klára divattervező életét, nyáron két magángyűjtő történelmi magyar fegyvergyűjteményéből rendeznek tárlatot, ismét az MNM ad otthont Magyarországon a World Press Photo legjobb képeinek, novembertől pedig az antik Perzsia történelmét a médektől a Szasszanidákig áttekintő nemzetközi kiállítást fogad be a múzeum.

  Rendszerváltás és málenkij robot

  Varga Benedek kiemelte a Közös időnk címmel a rendszerváltás 30. évfordulóját megidéző programsorozatot, ami nemcsak a politikai változásokra, hanem az egykori mindennapokra is koncentrál. A Nemzeti Múzeum várja a látogatók 1989-hez kapcsolódó személyes tárgyait, amikből válogatást is bemutat, de a szóban felidézett emlékek rögzítésére is lehetőség nyílik majd.

  Az MNM májustól a varsói királyi palotában rendez magyar-lengyel hadtörténeti tárlatot és folytatódik a közel-keleti keresztényüldözést bemutató, Kereszttűzben című kiállítás nemzetközi körútja is. Varga felhívta a figyelmet a múzeum 2017-ben megnyitott, ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyére is, ami idén az Év Európai Múzeuma Díj jelöltjei között van.

  A Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye.Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum/Facebook

  Mint közölte, a tervek szerint február végére befejeződik a Múzeumkert rekonstrukciója, majd a beruházás második ütemében a hátsó kertészházban alakítanak ki kávézót. Az MNM dolgozik az Andrássy Emlékmúzeum kialakításán is, az Andrássy Gyula alakját megidéző kiállítás várhatóan 2021 közepétől, a Fő utcai egykori Andrássy-palotában várja a látogatókat.

  RÖG!

  A főigazgató emlékeztetett arra, hogy 2018-ban a múzeum keretein belül létrejött a Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (RÖG), ami az építkezések beruházói és a területileg illetékes múzeumok közötti koordinációt végzi, de saját stábot is működtet, hogy sürgős esetekben segítséget nyújthasson a feltárásokban. A RÖG idén részt vesz többek között a leendő debreceni BMW gyár területén zajló ásatásokban is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!