A világ legnagyobb jurtáját építik fel a 2018-as Kurultaj ünnepén

Augusztusban tartják Bugacon a VI. Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlést, Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepségét, melyen idén 12 országból, 27 "hun és türk tudatú" nemzet képviselője vesz részt. A Kurultaj ideje alatt felállítják a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtáját is.

A háromnapos ünnepséget augusztus 10. és 12. között szervezi meg Bugacon a Magyar-Turán Alapítvány. A programokon több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző mutatkozik majd be. Az első magyarországi Kurultájra 2008-ban került sor, idén a Turán Szövetség meghívására száznál több csapat érkezik Bugacra, a Kárpát-medencei hagyományőrzők színe-java eljön az ünnepre. A rendezvényen képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is - olvasható a kurultaj.hu oldalon.

Hagyományőrzők "Atilla Sátra" előttForrás: kurultaj.hu

A törzsi gyűlésen a magyarokkal együtt 27 nemzet ünnepel majd együtt, és több mint félszáz olyan program lesz, melyen a hun-türk tudatú népek képviselői adnak ízelítőt a kultúrájukból. Az ünnepen idén is lesz hagyományőrző seregszemle, mely az egyik legkedveltebb és látványosabb eleme a rendezvénynek. Erre a programra jönnek magyar hagyományőrzők Pozsonytól Kézdivásárhelyig, Bártfától Újvidékig, szerte az egész Kárpát-medencéből. És mivel nem a seregszemle nem egy egyszerű színes forgatag, hanem méltósággal ünneplő hagyományőrzők hadi felvonulása ezért tanulni is sokat lehet belőle.

Hagyományörző csapatok a SeregszemlénForrás: kurultaj.hu

A felvonulás mellett természetesen lesznek harci bemutatók, lovas versenyek, íjász programok, sportbajnokságok, kézműves bemutatók, kézműves vásár, gyermekprogramok a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások és nagyszabású népzenei koncertek is. Augusztus 10. és 12. között ott lesz a színpadon Kovács Nóri a népzene és világzene műfajának egyik legismertebb előadója, jön a tuvai Huun-Huur-Tu együttes és a világhírű Turan kazak zenekar is. 

Az esemény másik nagy érdekessége pedig a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtája. "Atilla Sátra" a nomád tábor közelében, a jurta falu mellett, az Ősök Sátrai között áll majd és otthont ad a kuriózumokkal kibővült régészeti és antropológiai kiállításoknak. A 20 méter átmérőjű és csaknem 7 méter magas fősátor érdekessége, hogy míg más hasonló méretű jurták állnak a világban máshol is, azok nem szédszedhetőket, tehát pont az ilyen építmények lényegét veszítették el. A Kurultajra felépülő jurta ezért is olyan egyedülálló; szétszedhető és bárhol tetszőlegesen újra felállítható, csakúgy, mint annak idején a nomád hunok által épített jurták - írták  az oldalon.

"Atilla Sátra"Forrás: kurultaj.hu

A rendezvényre a belépés díjtalan, jurtával a táborozás ingyenes. A versenyeken nevezési díj nincsen. A rendezők azt ajánlják, aki szeretné igazán átélni a gyűlés hangulatát, annak ajánlott a területen sátoroznia. A sátorozás sátranként 4000 Ft-ba kerül, hely van bőven. Étel, ital kapható a helyszínen, de a rendezvény területére élelmiszer is behozható. Nyílt láng azonban sem a sátraknál, sem pedig a jurtáknál nem használható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek