Decembertől új pompájában díszeleghet a győri Bécsi kapu tér

Győr egyik legszebb részének, a Bécsi kapu térnek, 2018 decemberére befejeződik a felújítása. A 2016-ban kezdődött munkák során egyre-másra szépült és rendeződött a terület, így a helyiek és a turisták is szívesebben térnek vissza a környező utcákra.

A felújítás ideje alatt régészeti felügyelet mellett kicserélték a közműveket és az elektromos hálózatot. Megújították a Zechmeister úti járdát, új burkolatot kapott tér a Káptalandombi rész felől, illetve a legmeredekebb részén tömött mészkő tömbökből lépcsőt alakítottak ki, és megújították az ágyúkhoz levezető lépcsősorokat is – írta az MTI.

A Bécsi kapu tér legszebb házaiForrás: wikipedia.org / MrPanyGoff

Áprilisban jött el az idő, hogy elszállítsák a téren álló Vadmentő Nimród szobrot, amit a Magyar Képzőművészeti Egyetemen retusálnak majd. Az 1954-es árvíz emlékére készült szobrot Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész alkotta, és 1983-ban avatták fel.

Kisfaludy Károly néha még egy szerelmes levelet is szorongat a kezébenForrás: wikipedia.org / Vadaro

Szintén a felújítás részeként elszállították Mátrai Lajos György szobrász Kisfaludy Károlyt ábrázoló bronzszobrát, amelyet Szórádi Zsigmond restaurál Budapesten. A szobrot 1892-ben avatták fel a Radó-szigeten, jelenlegi helyére 1921-ben került. Több ütemben a 27 tonna súlyú talapzatot is a fővárosba szállítják.

A három-négy tonna súlyú Kisfaludy-szobrot még nem restaurálták. A szobrok a tervek szerint ősszel kerülnek vissza a helyükre. A tér felújításának részeként a következő időszakban kicserélik a burkolatot, nagyobb része gránit lesz, kisebb része bazalt, de megújítják a díszkivilágítást is, ami jó hír a fotósoknak és az estébe nyúló tematikus túrák kedvelőinek. A biztonságra ügyelve pedig új beléptető rendszert telepítenek a belváros kapujába az autók számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek