Honfoglaló magyarok sírjaira bukkantak Jászfényszaru határában

Honfoglalás kori - 10. századi - sírokra bukkantak Jászfényszaru határában a Jász Múzeum régészei - számolt be a múzeum vezető régésze hétfőn az MTI-nek.

 A feltárást egy beruházás céljára eladni tervezett, de jelenleg még önkormányzati tulajdonban levő három hektáros területen végzik a szakemberek, akik eddig a terület egytizedét tárták fel. Egy szarmata település maradványaira számítottak a munkálatok során, de titkon remélték, hogy honfoglalás kori leletek is előkerülnek - fogalmazott Gulyás András Zoltán. 

A feltárás során honfoglaló magyarok - egy férfi és egy fiú - számos kiegészítőt tartalmazó nyughelyeire leltek.

A férfi sírhelye azért is különleges, mert ez a Jászság első dokumentált szablyás sírja. A szablya a szokásostól eltérő módon fordítva, azaz markolattal lefelé volt elhelyezve. Emellett a jobb medencecsont mellett találtak egy rendkívül ritka tárgynak számító bronz tarsolyzárót is. A Kárpát-medencében ezen kívül eddig mindössze hat darab - három vas és három bronz - tarsolyzárót találtak.

A jászok ereklyéjét, Lehel kürtjét is a Jász Múzeumban őrzikForrás: Villanueva / Wikipedia

A fiú sírjában egy vaskést, egy pontkörös díszítésű bogozót, csiholót, csikózablát, valamint több nyílhegyet is találtak. Utóbbi arra utal, hogy a fiatal mellé a tegezét is elhelyezték, de ennek maradványai nem maradtak fenn - közölte Gulyás András Zoltán, aki szerint jó esély van arra, hogy további honfoglalás kori leletek is előkerülnek az augusztus közepéig tartó feltárás során.

Kíváncsi a Lehel kürt hangjára? Hallgassa meg itt!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek