Ingyen strandolhatunk a Balaton napján

Szombaton tartják az egész Balatont körbeölelő első régiós rendezvényt, amelyet elneveztek a Balaton napjának. Ezen a napon 15 tóparti településen várják a balatonistákat ingyenes strandbelépéssel és számos programmal.

A szezonnyitó piknik napját idén először nem a víz hőfokához (ez jellemzően 20 Celsius fok volt eddig) igazodva tűzték ki, hanem a Balatoni Szövetség kezdeményezésére egy fix napra - utalva arra, ha nincs éppen strandidő, akkor is akad bőven színes program az üdülőrégióban. Magát a szezonnyitó pikniket egyébként már negyedik alkalommal rendezik meg, idén a korábbiaknál több sportprogrammal készülnek a szervezők. (A tóparti borászokból alakult Balaton Kör érdekvédelmi szervezet 2013-ban alakult, róluk és céljaikról korábban itt írtunk.)

Balatongyöröki piknikkosár a 2016-os Balaton naponForrás: Szeiler Gábor / Balatoni KÖR

A csatlakozott tóparti települések eltérő programokkal várják az érdeklődőket, de mindenhol 14 órakor nyitják meg a főszezont a strandokon tóba futással, majd koccintanak a BalatonBorral, az ország első régióborával. A Balaton napját ünneplő települések: Almádi, Alsóörs, Ábrahámhegy, Badacsonytördemic-lábdihegy, Badacsonytomaj, Boglár, Fenyves, Fövenyes, Füred, Györök, Keszthely, Lelle, Siófok, Szigliget és Vonyarcvashegy. Vagyis gyakorlatilag bárhol bárki találhat a parton 5-10 kilométeres körzetben hozzá közel eső helyszínt, ahol megejtheti első idei csobbanását is.

Balatongyörökön vízbefutással ünnepelték két éve a szezonnyitástForrás: Szeiler Gábor / Balatoni KÖR

Lesz, ahol helyi vitorlásversenyt, máshol homokvárépítő- és gumimatrac-versenyt, egy újabb településen pedig strandfoci bajnokságot rendeznek. De lesz közös jógaóra, spinning a parton, strand piac, filmvetítés, mandalakészítés, Balaton Disco, Balaton ismereti kvíz, papírhajó készítés, és még számos gyerek- és családi program több településen is. Ezek részletes programjáról az esemény közösségi oldalán olvashatnak.

Györökön például volt vízi fúvós zenekar isForrás: Szeiler Gábor / Balatoni KÖR
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek