Balatoni Kört alakítanak a tóparti borászok

A Badacsonyi Kör ezúttal a teljes balatoni régió borászait szeretné egy asztalhoz ültetni, ahol a vezető pincészetek Balatoni Kör néven közös érdekvédelmi szervezetet alakítanak. Teszik mindezt azért, hogy a Balaton-parti éttermekben minél több balatoni bor kerülhessen az asztalokra.

Nemrég írtunk arról, hogy a tavaly ősszel létrehozott Badacsonyi Kör egy új tag, új borász felvételére készül, és egy nemzetközi Olaszrizling-fajtaversenyt kezdeményez, amivel hazánk legelterjedtebb szőlőfajtának presztizsét szeretnék helyrebillenteni. Az új tag Borbély Tamás borász lett, aki a Badacsonyi Körrel ott volt az Olaszrizling október programsorozat keretében megrendezett hétvégi Nagy olaszrizling kóstolón is.

Galéria: Balatoni kört alakítanak a borászokFotó: Fülöp Noémi

Balatoni Körre készülnek

A kóstolón kiállító borászok kétharmada a balatoni régióból érkezett, ez is bizonyítja, hogy Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtájának termesztésében a Balaton mennyire meghatározó - mondta el a szombati budapesti kóstolón megtett közös bejelentés után Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője. Egy közös fotóra is összeálltak, amivel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen komoly szerepe van a Balatonnak az Olaszrizling felértékelődésében és az utóbbi időben megfigyelhető minőségi fordulatban. Ezért is kezdeményezte a Badacsonyi Kör, hogy a vezető tóparti borászatok alakítsanak közös szervezetet Balatoni Kör néven. Céljuk a nemrég meghirdetett új nemzetközi fajtaverseny megszervezése, egy innovatív fajtavédjegy bevezetése, és tulajdonképpen egy újfajta balatoni érdekvédelmi szervezet megteremtése.

Az egyes borvidékeken belül már létrejöttek olyan kisebb közös szerveződések, mint a Badacsonyi Kör, a négy balaton-felvidéki pincét összefogó VSOP vagy a csopaki bortermelők közösségét tömörítő Csopaki Kódex. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy jó néhány éve működik a hat borvidéket összefogó Balatoni Borrégió nevű szervezet is, amelynek borbíráló bizottsága a területéről származó borok értékelését, bírálatát végzi, és amely szerveződés része a Nagy-Somlói borvidék is. A Badacsonyi Kör szerint azonban, mivel a balatoni régió hat különböző borvidékhez és három megyéhez tartozik, így hátrányos adminisztratív megosztottságot jelent és megnehezíti az egységes fellépést.

Egyedül nem megy

Énekli Garas Dezső és Kern András a refrént Sándor Pál Ripacsok című filmjében, és állítólag különösen aktuális ez a borásztársadalmon belül is. Erről még a nyári füredi VinCE fesztiválon Peller Ágnessel, a magazin szerkesztőjével beszélgettünk, aki szerint a somlói borvidék gazdái, a kiváló boraik ellenére, kevésbé összetartó csapat. "Most még tapogatják egymás határait, mit szabad és mit nem, de a tavaszi rendezvényünkön a somlói borászok először együtt egy közös standnál sorakoztak fel a kiállító pincészetek között, mutatva, hogy Somló borászai igenis összefogtak."

Bár az még kérdés, hogy a somlói borvidék termelőit sikerül e a Badacsonyi Körnek rávenni az összefogásra, mindenestre a hétvégi Olaszrizling kóstolón Kardos Gábor jelezte, hogy szükségük van a többi tóparti borvidék támogatására a tavasszal elindított „Balatoni bort a Balaton-partra" akciójuk sikerre viteléhez. Ezzel ugyanis az a céljuk, hogy a régió vendéglátásának borkínálatában ugyanúgy a helyi borok kerüljenek előtérbe, ahogyan a világ ismert borvidékein láthatjuk, ezzel is hozzásegítve a balatoni turizmus és vendéglátás megújulását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek