A Balaton-felvidék is toplistás az utazási szakértők és bloggerek szerint

A Balaton-felvidék is toplistás az utazási szakértők és bloggerek szerint.

 

 

Tizenötödik helyen végzett Magyarország és a Balaton-Felvidék a Mastercard Top Hidden Treasures, azaz „Rejtett Kincsek" listáján, amelynek összeállítása során negyvennégy európai ország egy-egy kevésbé ismert, különleges táját rangsorolták.

Csak húsz kilométerre a Balaton északi-partjától: a tapolcai Malom-tóFotó: ehollosy / Travelo

 

A listát összeállító turisztikai szakértők és utazási bloggerek a kiválasztott terület szépsége mellett leginkább olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az adott ország árai, a régió zsúfoltsága és az elérhető szabadidős lehetőségek kínálata.

A ma közzétett listán a spanyolországi Asztúria és Covadonga kolostor, a máltai Mdina és Zebbug, melyekről mi már rég megírtuk, hogy Málta kihagyhatatlan hét látnivalói közé tartoznak, valamint az ausztriai Salzkammergut régió végzett az élen.

 

Salzkammergut régió: Ausztria egyik gyöngyszemeFotó: Matej Divizna / Getty Images Hungary

 

Magyar rejtett kincs a legjobbak között

 

Bár „a magyar tenger" az egyik leglátogatottabb nevezetességünk, az északi partján fekvő festői táj sok külföldi számára még felderítetlen. Pedig kár kihagyni a Tapolcai-medence kevéssé ismert látnivalóit, koncerteket hallgatni, kézműves portékákat böngészni a díjat nyert kapolcsi Művészetek völgyében, vagy várromok közt túrázni a térségben. Magyarország a jó elhelyezkedése mellett azért is kerülhetett fel a tizenötös toplistára, mert árai európai viszonylatban kedvezőnek számítanak.

A TOP 15 rejtett kincs Európában  
1.Asztúria és Covadonga kolostor, Spanyolország 9.Volos és Pelion-félsziget, Görögország 
2. Mdina és Zebbug, Málta 10. Velika Planina, Szlovénia
3. Salzkammergut régió, Ausztria 11. Kasubföld, Lengyelország
4. Azori-szigetek, Portugália 12. Naarden, Hollandia
5. Perast, Montenegró 13. Kolka köpeny, Lettország
6. Lednice-Valtice, Csehország 14. Duna-delta, Románia
7. Pag-sziget, Horvátország 15. Balaton-felvidék, Magyarország
8. Saaremaa sziget, Észtország  

 

 

Kihagyhatatlan úticélok Magyarország vonzáskörzetében

 Az utazást tervező, kisebb költségvetéssel gazdálkodó magyaroknak sem kell lemondaniuk Európa rejtett kincseiről. Több olyan megfizethető utazási célpont is felkerült a Mastercard TOP 15-ös listájára, amely Magyarországról autóval is könnyen megközelíthető. Ilyen például az osztrák Salzkammergut régió, mely vonattal is nagyszerűen elérhető és felfedezhető, a cseh Lednice-Valtice kultúrtáj és Romániában a Duna-Delta vidéke. Ausztria egyébként is kedvelt célpontja a magyaroknak minden utazási körkép szerint.

Fotó: Dea / G. Sioen / Getty Images Hungary

 

Ha ár alapján választunk nyaralási célpontot, mindenképpen érdemes fontolóra vennünk olyan rejtett kincsek felkeresését is, amelyek ugyan nem szerepelnek a Mastercard TOP15-ös európai listáján, Közép-Kelet-Európában azonban igazi kuriózumnak számítanak.

Körülbelül háromszáz kilométerre a magyar határtól található Lviv városa, Ukrajna rejtett kincse, melynek óvárosa az UNESCO világörökség része. Az építészeti szépségekkel teli városban a szolgáltatások és ételek minősége kiváló.

 

Lviv-ben kétszáz fős magyar közösség is élFotó: xiquinhosilva / Flickr.com

 

Ha szeretné a költségeket alacsonyan tartani, Szerbia is szóba jöhet úticélként, hisz nem lehet véletlen, hogy az Újvidék lesz 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa. Déli szomszédunk egyik természeti csodájával, az Uvac kanyonnal szállt be a rejtett kincsek versenyébe, Belgrád legnagyobb templomában pedig ezerkétszáz négyzetméteres mozaikot helyeztek el nemrégiben.

Érdemes ellátogatni Bosznia-Hercegovinába is, ahol ugyan az I. világháborút kirobbantó merénylő szülői házát a tervek ellenére sem láthatjuk, cserében a majdnem nyolcszáz éves Jajce vízesés és a közeli Pliva tavak a csodás látványt és remek környezetet nyújtanak túrázáshoz, illetve vizes sportokhoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek