A magyarok fele utazik csak nyaralni az idén, íme a célpontok

A magyarok fele utazik csak nyaralni az idén, íme a célpontok

Mind a belföldi, mind a külföldi úti célok között első helyen szerepelnek a „vizes" helyek: tavak, tengerek vagy fürdőhelyek, ám a nyaralást erősen befolyásolja az anyagi helyzet is – írja az MTI a keddi Magyar Hírlapra hivatkozva.

A Balaton továbbra is favoritFotó: balmos / Indafotó

Az idei nyaralási terveket vizsgáló piackutatás ezerfős, országos reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosság kicsivel több mint fele (54 százalék) tervez utazást idén nyáron, közülük a legtöbben (32 százalék) belföldi úti célban gondolkodnak. A nyaralók tíz százaléka külföldre készül, emellett 12 százalék bel- és külföldi utazást is beiktat a nyári szabadságába.

A nyaralás tervezését számos tényező befolyásolja, ilyen például az életkor. Az ötven évnél idősebbek körében már többségben vannak a nyaralást nem tervezők. A 20-29 évesek jellemzően külföldre utaznak, velük ellentétben a 40-49 évesek szívesebben pihennek a határokon belül. Csak belföldi utazást az átlagnál nagyobb arányban terveznek a négy- vagy többfős háztartásokban élők (43 százalék) és a legalább két gyermeket nevelő családok (55 százalék).

A Stivina-öböl Vis szigeten, HorvátországbanFotó: Miroslav Vajdic / flickr

A felmérés szerint a legkívánatosabb hazai úti cél idén is a magyar tenger: a belföldi utazást tervezők közel fele a Balatonnál pihenne, közülük is leginkább a 15-19 éves korosztály, melynek hatvanegy százaléka, valamint a négy- vagy többfős családban élők terveznek itt nyaralást. A külföldre utazók tudatosabbak: tízből kilencen már a tavasszal lefixálták úti céljukat. Mint nyaralási körképünkből kiderült, a jóval előre tervezők körében Spanyolország volt a kedvenc.

A jelenlegi adatok szerint az idén külföldi nyaralást tervezők körében Horvátország a favorit, az utazók 24 százaléka választja délnyugati szomszédunkat. Ez némiképp ellentmond annak, hogy mely országokat ütik be honfitársaink leggyakrabban a google keresőjébe. Görögország, Erdély és Olaszország, de Spanyolország, Németország és Ausztria is a kedvelt célpontok közé tartoznak. Azok, akik a határon túlra készülnek, részben autóval, részben repülővel utaznak, olvasható a Magyar Hírlapban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek