Friss régészeti szenzációt láthat a Múzeumok éjszakáján

Friss régészeti szenzációt láthat a Múzeumok éjszakáján.

Bronzkori arany lábvértet talált gombászás közben Szeged közelében egy férfi – írja az MTI. A régészeti és muzeológiai szempontból is egyedülálló műkincset néhány órára a nagyközönség is láthatja a múzeumok éjszakáján, június 24-én a Móra-múzeum dísztermében.

Utoljára csaknem egy évszázada, az 1920-es években került elő Magyarországon hasonló jelentőségű aranylelet, a nagyszéksósi kincs.

A képre kattintva galéria nyílik!
Galéria: Bronzkori lábvért
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Az arany lábvértre egy férfi akadt rá gombászás közben, és amint rájött arra, hogy egy több mint száz grammos aranytárgyat talált, egyből értesítette a közgyűjteményt. A múzeum ezért kezdeményezte a kulturális tárcánál, hogy a lelet jelentőségének megfelelő nagyságú megtalálói jutalmat kapjon.

A múzeum munkatársai azonnal megkezdték a megtalálási hely kutatását, talajradaros átvizsgálását, ennek eredményeként előkerültek a lábvért hiányzó darabjai és több, feltehetően a műtárgyhoz kapcsolódó félgömb, illetve kúpalakú függő.

Az időszámításunk előtti 14. századtól kezdett elterjedni a lábvért használata, melyet kizárólag a harcosok elitje viselt, ám ezek csak bronzból készültek. Európából 30-35 bronz lábvért került elő, ezek közül tíz Magyarország területéről. A késő bronzkori lábvért formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Krisztus előtti 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető.

A képre kattintva galéria nyílik!
Galéria: Bronzkori lábvért
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A páratlan értékű ötvösmunka valószínűleg a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere számára készülhetett. Feltehetően valamilyen szakrális szertartás keretében kerülhetett a földbe, mivel összehajtogatták és bevagdalták, ezzel téve alkalmatlanná a mindennapi használatra, mondták el a szakemberek a sajtótájékoztatón.

A következő hónapokban a múzeum és az ELTE szakemberei elkezdik a műkincs restaurálását és a lelet tudományos kutatását. Előtte azonban szombaton a múzeumok éjszakáján a nagyközönség is láthatja a Móra-múzeum dísztermében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek