Hét hazai horrorprogram Halloweenre

Éjszaka egy titokzatos vidéki kastélyban, nyomozás a debreceni krimihotelben, hajsza Hasfelmetsző Jack után, bolyongás egy őrült színészekkel benépesített horrorlabirintusban, kirándulás a putnoki farkasember nyomában, esti bunkertúra Csepelen, szellemhajó a Balatonon - attól, hogy nincsenek mély gyökerei nálunk a Halloween ünnepének, még bőven akadnak borzongató programok országszerte. Íme a legjobbak.

Igen, tudjuk, hogy nincs olyan ünnep Magyarországon, hogy Halloween, ennek ellenére sokan szívesen borzonganak kicsit október 31-én, vagy legalábbis a hozzá legközelebb eső hétvégén. Sokan faragnak töklámpást, rendeznek jelmezes bulit, vagy szerveznek valamilyen horrorprogramot. És végül is, miért ne, egy kis borzongás és játék senkinek sem árt. Ennek szellemében – haha – összeszedtünk hét programot hátborzongató az erdei nyomozástól kezdve a Halloween-hajón át a művérben nem szűkölködő szabadulószobákig azoknak, akik szeretnének haláli jót – hihi – mulatni október utolsó napjain.

Nyomozás erdőben, kastélyban, hotelben

"Egy szép napon útnak indulsz, hogy egy kellemes hétvégét tölts a csodás hangulatú kastélyban. Alig távolodtál el az otthonodtól, mégis mintha visszarepültél volna az időben. A dombtetőről figyelő kastély, a tágas kert, a szélben susogó fák a régmúlt időket idézik, és vendéglátóid is értenek a dolgukhoz. Minden várakozásodon felül alakul. Egy ideig. Az idillinek induló hétvége ugyanis nem várt fordulatokat hoz. A hívogató kastélyra sötét árnyék vetül, a látogatók pedig lassan ráébrednek, hogy szövevényes történetbe bonyolódtak, melynek szálait nekik kell kibogozniuk. Minden a lélekjelenlétükön és csavaros észjárásukon múlik" – írja honlapján az élő szereplős nyomozós játékokra szakosodott Detectivity.

Titokzatos kastély (képünk természetesen csak illusztráció) Galéria: Hazai horrorprogramokFotó: Northfoto

Tökéletes programnak hangzik a Halloweent is magába foglaló hosszú hétvégére, de persze ha már nem akarnak ennyire last minute szervezni, egy későbbi alkalomra is. A meghökkentő rejtélyeket őrző titokzatos kastély Budapesttől 1-2 órányira található, az ottalvós programot 14 fő jelentkezésekor szervezik meg, árakat is ekkor tudnak mondani.

Egy ódon kastélynál is hátborzongatóbb helyszínre vágyik? Irány az erdő! "Ebben a játékban csak úgy lehetsz sikeres, ha legyőzöd a félelmedet, és nem állhatja utadat sem fenyegető üzenet, sem vérpatak, sem az erdő sötétségében rejtőzködő árnyak" – szól az elég vészjósló beharangozó. Ezt a játékot is a Detectivity szervezi, helyszíne a Budai-hegység, azon belül is az Apáthy-szikla, ára 7000 forint fejenként, és csak erősebb idegzetűeknek ajánlják.

Vajon hova vezet a folyosó? Galéria: Hazai horrorprogramokFotó: Northfoto

Nemcsak horrorkastélyban és vérpatak áztatta erdőben lehet nyomozni, de szállodában is. A debreceni Lycium Hotel gyakran krimi hotellé alakul, és élő társasjátéknak ad otthont vállalkozó kedvű csapatok számára. Logikai feladatok, nyomozás, krimi - minden adott egy borzongató programhoz. Időpontot itt lehet foglalni, az árak pedig itt vannak.

Gyilkosság a vacsorán

Finom falatok, jó borok, szépen terített asztal – unalmas helyszín egy Halloween-i vacsorához. Kivéve, ha a vacsora közben gyilkosság történik, a hátborzongató bűncselekményt pedig asztaltársainkkal együtt kell megoldani. A vacsoraszínház műfaja a szabadulószobáknál is régebb óta hódít, de úgy néz ki, még mindig nem ment ki a divatból.

Olyannyira, hogy a Vacsoraszínház társulatának október 29-i vacsorájára már el is fogytak a helyek. De ha kibírják addig, november 12-re, a Vérkötelékek című vacsoraszínházra még van hely. Ha nem bírják addig nyomozás nélkül, ellenben nagy a család vagy sok a barát, szervezhetnek privát bulit is vacsoraszínházzal egybekötve. Több étterem közül is lehet választani, de házhoz is mennek. Egy nyomozás 2,5-3 órán át tart, a jegyárak vacsorával együtt fejenként 9900 forint körül alakulnak.

Most még mosolyognak, nem tudják, hogy gyilkosság történt Galéria: Hazai horrorprogramokFotó: Northfoto

De a krimihotel játékot is üzemeltető cég rejtélyes vacsorák szervezésével is foglalkozik, ők Debrecenben, Győrben, Budapesten és Esztergomban is tartanak ilyet. Az egyes városokban több helyszín közül lehet választani, Budapesten például az Örs vezér terén de a Hősök terén is van étterem, ahol nyomozhatunk. Ha online foglalunk, négyfogásos vacsorával, korlátlan italfogyasztással fejenként 8990 forintból kijövünk. Tíz főtől privát eseményt szerveznek, alatta csatlakoznunk kell másokhoz.

Szabadulószobák horrorra hangolva

Nemrégiben pont azokat a szabadulószobákat vettük sorra, amik annyira nem ijesztők, hogy akár kisebb gyerekekkel is elmehetünk detektívesdit játszani. Na, a most következők pont ezeknek a helyeknek a szöges ellentétei. Művér, gazdátlan végtagok, elhagyatott helyszínek, szellemek teszik a bezártság miatt amúgy is nyomasztó szabadulószobákat még rémesebbé. De Halloween idején éppen ez a cél!

Esztergomban, a Széchenyi téren például kifejezetten egy Halloween Escape nevű szoba működik, a kerettörténet szerint barátainkkal egy elhagyatott erdei kunyhóra bukkanunk, belépve a szellemvilágban találjuk magunkat. Természetesen arra kell rájönnünk a rendelkezésünkre álló idő alatt, hogyan jussunk vissza a valóságba. A programra már két fő is jelentkezhet, a jegyárakat itt találják.

Budapesten több félelmetes tematikájú szabadulószoba is működik: a Horrorlengendák például a hetedik kerületben, a Rózsa utcában. 16 éven felüliek Hasfelmetsző Jack nyomába eredhetnek, de van Drakula és Frankenstein témájú szobájuk is, a kettő közül az előbbi a nehezebb. Az árak a csoportlétszámtól függnek, két főnek 9000 forintba, 8 főnek 20 000 forintba kerül egy játék.

Azt mondja, beszarsz, és tényleg Galéria: Hazai horrorprogramokFotó: beszarsz.net

A 13. kerületi Csángó utcában működő horror szabadulószoba neve mindent elmond a bent ránk váró élményekről, egyszerűen úgy hívják a helyet, hogy Beszarsz. Sehol nem látott technikákat, egyedi megoldásokat és 150 négyzetméternyi rettegést ígérnek. Két félelmi szinten lehet játszani, van light horror és beszaratós program. Eddig ez így elég szigorúan hangzik, de azért azt is leírják honlapjukon, hogy a cél nem a nyomasztás, hanem hogy mindenki jól érezze magát a borzongás közben. A jegyár két fő esetén 7000 forint, öt fő felett fejenként 2000 forint.

A rettegés háza Budapesten

Nincs kedve rejtvényekkel vesződni, egyszerűen csak borzongani akar? Irány a budapesti Rettegés háza a Nagy Diófa utcában. "Halloween rémálmai testközelből. Azt kívánod, bárcsak álmodnál"– írja kedvcsinálójában az interaktív horrorház, mely Halloween apropóján meghosszabbított nyitva tartással várja a rettegni vágyókat.

Rémálom a Nagy Diófa utcában Galéria: Hazai horrorprogramokFotó: Panker Adam / facebook.com/Underground Fear - Interaktív horror labirintus‎

A program fél órás, ez idő alatt egy látványos és rémisztő, négyszáz négyzetméteres horrorlabirintust kell végigjárni, melyet szörnyű díszletek és kiéhezett őrülteket játszó színészek népesítenek be. Aki otthon, a saját kanapéján is csak eltakart szemmel mer horrorfilmet nézni, annak semmiképp nem ajánljuk ezt a programot.

Éjszakai bunkertúra Csepelen

Szörnyek, boszorkányok és zombik felbukkanására ebben az esetben nem kell számítani, de nélkülük is elég misztikus és nyomasztó hangulata tud lenni ennek a programnak. Szombat esténként hétkor indul a Budapest Scenes rendszeres bunkertúrája Csepelen. A csapat szakvezetéssel a gyártelep egyetlen eredeti állapotában fennmaradt 2. világháborús óvóhelyét látogatja meg. A két szinten 200 négyzetméteren elterülő bunkerben bőven akad nézni- és félnivaló. Néhány éve mi is kipróbáltuk ezt a kalandot, élménybeszámolónkat itt olvashatják.

Bunkertúra Csepelen Galéria: Hazai horrorprogramokFotó: Zubreczki Judit/Travelo

Kirándulás a putnoki fenevad nyomában

A nagyváros helyett inkább a misztikus vadon vonzza? Mit szólna egy kiránduláshoz a Szörnyű-völgyben, a putnoki fenevad nyomában? A Miskolctól 40 kilométerre fekvő putnokon élt ugyanis a magyar farkasember, a főtéren torz farkasszobor is emlékeztet rá. A Szépkilátás blog így ír a legendáról:

"Réges-régen egy félelmetes lény tartotta rettegésben a környéket. Ez a ronda farkasszerű lény rátámadt egy asszonyra is, aki épp az urának vitte ki a mezőre az ebédet. A fenevad alaposan megtépte, megszaggatta, de valamiért mégis megkegyelmezett neki és eltűnt az erdőben. A nő rohant az urához, aki egy fa alatt aludt. Már éppen felébresztette volna, amikor észrevette a fogai között a ruhafoszlányait. Az ura a farkasember! – döbbent rá az asszony. Azzal a lendülettel felemelt egy nagy követ és agyonütötte vele a férjét. Betakarta kövekkel a holttestet, és a faluban mindenkinek elmondta a történetet. Azóta az járja Putnokon, hogy aki arra jár, követ kell dobnia a sírra, mert megkísérti őt a szakállas farkas."

Ki ne akarna ezek után Halloweenkor erre kirándulni? Főleg, hogy itt vezet át az országos Kék túra útvonala. Kedvcsinálónak álljon itt ez a remek Bakancslista-videó:

Kísértethajó és tökfutás a Balatonnál

Október utolsó szombatján, amikor leszáll az éj, kifut a siófoki kikötőből a Badacsony katamarán, a fedélzetén földöntúli lényekkel és mágikus koktélkínálattal. Bár ez a program a felnőtteknek szól, de kicsivel korábban a gyerekhajó is indul. A fedélzeten boszorkányok, kísértetek és szellemek – természetesen gyerekbarát verzióban. És persze mesék, interaktív játékok, tökfaragás és rémisztő jelmezek.

Faragott tök nélkül nincs Halloween Galéria: Hazai horrorprogramokFotó: Northfoto

Október 30-án, vasárnap Balatuning Egyesület másodszor szervez Tökös Futást Siófok belvárosában. A táv hat kilométer, indulás 11-kor a Víztoronytól. Nincs nevezési díj, de a jelmezes futókat külön örömmel várják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek