Miért menjünk le már tavasszal a Balatonra?

Ha jót akar magának, nemcsak nyáron látogat el a Balaton partjára, hanem már tavasszal is. Igaz, hogy fürdeni még nem lehet, de a panorámateraszon napozástól kezdve a kiránduláson át a kultúrprogramokig minden más adott egy tökéletes hétvégéhez.

Reggeli egy piros pokrócon a szőlőben, kilátómászás borospohárral a kézben, egyszerre otthonos és ínyenc falatok egy helyi vendéglőben, és délutáni szieszta egy panorámás teraszon – így telt a múlt péntekünk az Alsóörs-Paloznak tengelyen. Nem volt nehéz ráérezni, miért teszi nagyon rosszul az, aki évente maximum egyszer látogat el a Balatonhoz, és azt is a nyaralószezon közepére időzíti.

Homola Borterasz: egész nap el tudtunk volna lenni itt
Galéria: Tavaszi Balaton 2016
Fotó: Bagi Péter / Homola Pincészet/Facebook

 A turisztikai szakemberek, és a helyiek már jó ideje mantrázzák, hogy a Balaton ősszel, télen, tavasszal egyaránt szuper, nem csak július-augusztusban érdemes eljönni ide. És milyen igazuk van! Mi is ajánlottunk már programokat rossz időre, őszre, télre, friss élményeink apropóján pedig a tavaszi lehetőségeket mutatjuk meg. 

Mert ilyenkor tökéletes kirándulóidő van 

Tökéletes tavaszi balatoni napunkat piknikkel kezdtük a Homola Pincészet alsóörsi szőlői között, majd megmásztuk a közeli Somlyó-hegyi kilátót. A régi rozoga építményt felváltó fakilátó 2015-ben épült, tetejéről csodás körpanoráma nyílik Alsóörsre, a környék szőlőskertjeire, présházaira és a Balaton keleti medencéjére.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs
Galéria: Tavaszi Balaton 2016
Fotó: mimi / Travelo

 A kilátók rajongóinak jó hír, hogy messze nem ez az egyetlen szép magaslati pont a környéken. Alsóörsön mindjárt van még egy kilátó: a 2003-ban újjáépített, permi vörös kőből épült, aprócska várra emlékeztető Csere-hegyi-kilátó. Csopakon szintén 2015-ben épült kilátó a Csákány-hegy tetején, ez az Endrődi Sándor-kilátó. A zöld színű fakilátó tetejéről szép kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra is. Balatonfüreden pedig a 317 méter magas Tamás-hegyen mászhatjuk meg a Jókai-kilátót.

De annak is tökéletes kirándulóhely ez a környék, akit az ember alkotta tereptárgyaknál jobban lázba hoznak a különleges geológiai képződmények. A Balaton-felvidék nyugati térségét, (Tihanyi-félsziget, Pécselyi-medence és Dörgicse környéke) imádni fogja, ha szerette a földrajzot. A Tihanyi-félszigeten a Belső-tó, a barátlakások vulkáni kőzetből képződött sziklafala, a „gejzírmező", Dörgicse közelében a vadregényes szurdokvölgy külön is megérnek egy túrát. Keletebbre a Káli-medence képződményeit, a Hegyestűt és a Kőtengert kötelező megnézni.

Aki viszont a szervezett túrákat kedveli, május 7-én, Alsóörsön a Mandula Teljesítménytúrára nevezhet be, május 8-án pedig geotúrára indulhat.

Mert bringázni is jobb most, mint harminc fokban

Túrabakancs helyett a kerékpárra szavaz? A Nyitott Balaton akció (melyről kicsit később bővebben is szólunk) keretében május 1. és 16. között féláron bérelhet kerékpárt a Balaton partján. A részleteket itt találja.

Május 14-én szervezik meg a Tour de Balaton bringatúrát, mely kimondottan nem egy verseny, hanem egy olyan nap, aminek az a célja, hogy mindenki jól érezze magát a Balaton mellett kerekezve. A túra a déli parton, Balatonföldváron indul, és öt távból (206 km, 146 km, 86 km, 32 km és 6 km) lehet választani.

Balatoni Bringaút
Galéria: Tavaszi Balaton 2016
Fotó: mimi / Travelo

 Aki inkább a maga ura lenne, rengeteg lehetősége van a Balaton partján kerekezni - ráadásul a Máv Balaton-Mix napijegyével akár vonatozással és hajózással is kombinálhatjuk a túrát. De persze el is szakadhatunk a Balaton közvetlen partjától. A 33 kilométer hosszú Panoráma kerékpárút különféle nehézségű terepen halad, és közvetlenül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz. Zánkafürdő, Dörgicse, Balatonakali, Mencshely, Halom-hegyi Kilátó, Balatonhenye, Balatoncsicsó, Monoszló, Szentantalfa, Tagyon és Hegyestű érintésével járja körbe a Balaton-felvidék egy részét. Ezt csak gyakorlott és 12 éven felüli bringázóknak ajánlják. Érdemes beszerezni egy térképet is, mert a bringások visszajelzései alapján nem mindig egyértelműek az útjelző táblák.

Travelo tipp: Elfáradt a tekerésben? Kicsit fújni kéne a kerékbe? Szerencsére egyre több bringás szerviz és pihenőhely van a Balatonnál. A Balatonfüred és Csopak közötti Guruljon az életben például goás-zenés hangulatban lehet kipihenni a fáradalmakat, a hely május elsején nyit. 

Mert egy jó ebéd nem évszakfüggő 

A bájos Balaton-felvidéki falu, Paloznak – mely a vasútállomás hiányának köszönheti, hogy a mai napig megőrizte eredeti, egységes, idilli képét –, központjában a kisbolt mögött lepukkant kocsma szomorkodott. A faluban pincét és borteraszt is működtető Homola Szabolcs ide álmodta meg igazi minőségi konyhával és szezonális, helyi alapanyagokkal dolgozó, tisztességes vidéki vendéglőjét. 2015-ben az álom valóra vált, és megnyílt a Sáfránkert vendéglő. A téli pihenő után, 2016-ban folytatják a megkezdett jó munkát, amit egyébként a legújabb Gault Millau kalauz 11 pontra értékelt.

Sáfránkert Vendéglő
Galéria: Tavaszi Balaton 2016
Fotó: Bagi Peter / Facebook/Sáfránkert Vendéglő

Mi egy komplett kóstolómenüt ettünk végig, minden nagyon ízlett, az ételek egyszerre voltak háziasak és modernek. Az előételnek kínált ropogós kecskesajt sült céklával jól megágyazott a további fogásoknak. Az utána érkező citromfüves karfiolkrémleves különlegessége, hogy sült karfiollal készítették, így még intenzívebb az íze. A főételek közül a medvehagymás karalábéfőzelékkel kínált fogasfilé volt a kedvencünk, a karamellás almáspite citromfagyival pedig tökéletes lezárása volt a lakomának. Ha erre járnak, feltétlen térjenek be!

Almáspite a Sáfránkert vendéglőben Galéria: Tavaszi Balaton 2016Fotó: Facebook/Sáfránkert Vendéglő

Ha más helyeket is szívesen kipróbálnának a környéken, mi a Veszprémben található Chianti nagy rajongói vagyunk, de ajánljuk a csopaki Márga bisztrót, a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balatont, a balatonfüredi Sparheltet, a tapolcai Pura Vidát, a köveskáli Kali Art Inn és az ugyanitt található Miakőt is. Kevésbé ismert, elvarázsolt helyekért pedig ide kattintsanak, illetve a balatoni gasztrotérképek is nagy segítséget jelentenek a további remek helyek felderítésében: az elsőről itt, a másodikról itt írtunk. 

Mert már elég jó az idő ahhoz, hogy borteraszokon piknikezzünk

Paloznakon, a már emlegetett Sáfránkert vendéglőtől nem messze, a Vincellér utcában várja látogatóit a Homola Borterasz. A letisztult belső térrel, fehér fabútoros terasszal, és a Tihanyi-öbölre nyíló csodás kilátással bíró helyen úgy érzi az ember, hogy korlátlan időmennyiséget el tudna itt henyélni. A napozás és a világmegváltó beszélgetések közben jól esnek a pincészet borai. A 2015-ös, 100% Balaton igazi, hosszú baráti beszélgetésekhez passzoló száraz fehérbor, az ugyancsak 2015-ös Sáfránykert olaszrizling már egy komolyabb tétel. Aki inkább vöröset inna, annak a 2013-as kékfrankost ajánljuk, imádtuk!

Fotó: Melczer Zsolt / Homola Pincészet

Ha közelben folytatná a borterasz-túrát, hasonlóan csodás kilátás nyílik a Szent Donát Pincészettől és a Jásdi borteraszról is. De kicsit odébb nagyon ajánljuk a Tagyon Birtokot is, ami a szürreális formájú Hegyestű közelében, Zánka és a Káli-medence szomszédságában található. A birtok eredetileg egy baráti társaság törzshelye volt, ide jártak bulizni, aztán szépen lassan áttértek a szervezett összejövetelek lebonyolítására. Ez egy olyan hely, ahol mindenkit barátként kezelnek, függetlenül attól, hogy öt éve vagy öt perce ismerik. A hagyományos értelemben vett kiszolgálást felejtse el, itt a közvetlenség a fő vonzerő a bográcsos, házias ételek és persze a borospince mellett.

Travelo tipp: 2016. augusztus 4-5-6. között rendezik meg az ötödik Paloznaki Jazz Pikniket. A fesztivál ideje alatt a falu határában nagyszínpad épül, ahol világsztárok lépnek fel, a tájház udvara zenés klubbá alakul, a Sáfránkert mellett pedig fiatal tehetségek mutatkoznak be. A koncerteket fűben ülve, piknikkosárból falatozva és iszogatva hallgathatjuk. A fesztivál főszervezője a Homola Pincészet és Paloznak Önkormányzata. A fellépők listája és minden további infó az esemény honlapján

Mert nem csak nyáron vannak jó programok

A Magyar Turizmus Zrt. és a balatoni regionális turisztikai szervezetek évek óta megrendezik elő- és utószezonban is a Nyitott Balaton rendezvénysorozatot. A célja természetesen, hogy minél több turistát csábítsanak szezonon kívül a tó partjára. Nekünk a kezdeményezésben az tetszik a legjobban, hogy a honlapján összegyűjtik az összes várható programot, így sokkal könnyebb választani, mintha az egyes városok honlapjairól kéne összevadászni az információkat.

A tihanyi Levendulaház látogatóközpont
Galéria: Tavaszi Balaton 2016
Fotó: Levendula Ház Látogatóközpont

 A tavaszi Nyitott Balaton május 1. és 16. között esedékes, de már áprilisban sem maradunk program nélkül. Április 23-án a tihanyi Levendulaház "Kóstolj bele a tavaszba!" címmel várja a látogatókat, április 30-án Balatongyörökön pedig Palacsintafesztivál lesz. Utóbbi helyszínen lampionos strandpartit tartanak május 13-án, és ezen a napon kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál is. Május 16-ig tartanak a programok a Kisfaludy Színpadon, az Anna Grand Hotel Dísztermében, a Vitorlás téren, a Tagore sétányon és a Kisfaludy Galériában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek