Ilyen lett a Balaton első akadálymentes hajója

  A múlt hétvégén adták át a Balaton első akadálymentes hajóját. A Siófok katamarán első útjával a 170. hajózási szezon is kezdetét vette.

  A balatoni hajózás hagyományosan nagyszombaton indul, idén ennek megfelelően március 26-án vette kezdetét hivatalosan a 170. hajózási szezon, melyet a megújított Siófok Katamarán ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt.

   

  Ilyen volt a régi katamaránFotó: Balatoni Hajózási Zrt.

  A 70-es évek végén forgalomba állított katamaránok konstrukciója mára elavult, ezért a Balatoni Hajózási Zrt. úgy döntött, felújítja a rossz műszaki állapotú hajót. Elvárás volt a többféle funkcionalitás, a komfortos utasszállítás, a rendezvényekre való alkalmasság és a zenés szórakoztatás is. Az új koncepció a hajó körbejárhatóságát, a zárt terek átjárhatóságát és több irányból való megközelíthetőségét hangsúlyozza. Az áramvonalas külső felületek, a legömbölyített, íves vonalak, a kerékpár tárolási lehetőség, újszerű térkialakítási egységet képez. Az 500 fő szállítására is alkalmas hajó a legforgalmasabb Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon teljesít menetrendi szolgálatot a nyári szezonban – olvasható a társaság közleményében.

   

  Ilyen lett a Siófok katamarán felújítás utánFotó: Balatoni Hajózási Zrt.

   

  A Balaton első akadálymentesített hajója

   

  A hajózás élményét a mozgássérültek számára is biztosították, ezért beépítettek egy mozgássérült liftet az egyik hátsó lépcső korlátjára szerelve. Ennek segítségével a kerekesszékhez kötött utasok is meg tudják közelíteni a felső fedélzetet is. Az új vizesblokkban helyet kapott egy mozgássérültek számára kialakított WC, amelyben a kisgyermekes szülők számára pelenkázót is beépítettek. A hajó felső szintjén egy prémium kategóriás kávézót alakítottak ki.

  Siófok katamarán számokban
  Teljes hossz: 29,75 m
  Teljes szélesség: 10,3 m
  Fix pont magasság üresen: 8 m
  Merülés legnagyobb terhelésnél: 1,64 m
  Főmotorok teljesítménye: 2*200 LE
  57 tonna acélszerkezetet bontottak ki a hajóból
  50 tonna acélszerkezetet építettek be
  ~8 kilométer hegesztési varrat
  1,5 tonna speciális alapozó és fedőfesték
  64 m2 üvegfelület, 2 db járható „páncélüveg" (háromrétegű, 30 mm vastagságú)
  ~1600 méter különböző anyagú és átmérőjű csőhálózat
  5 km kábel, 110 m vezérelt, változtatható színű LED szalag

   Idei nyári újdonság az is, hogy ingyen wifi lesz a balatoni kikötőkben, amit nemcsak az utasok, de a kikötőkben sétálók is használhatnak. Emellett a BAHART minden hajóját vezeték nélküli internettel szerelte fel. Aztán megváltozik a balatoni hajók menetrendje, és ebben a szezonban már útarányosan kell fizetni a hajójegyekért is. Az eddigi kilométer övezetek helyett ugyanis a járatok sajátosságaihoz igazodó díjzónákat vezettek be.

   

  Újabb cikkünk ebben a témában:

   

  Elindult a viharjelzés a nagy tavainkon
  A Balatonnál, három medencére osztva 30, a Tisza-tónál öt, a Velencei-tónál három, a Fertő-tónál pedig magyar területen egy viharjelző állomást működtet a katasztrófavédelem.


  Ingyenes hajózási kiállítás nyílt Siófokon 
  A Balatoni Hajózási Zrt. az idén 40 éves Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján rendezi be a „170 éves a Balatoni Hajózás" című kiállítását.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!