Ezen a hétvégén csak a csillagok háboroghatnak

Ezen a hétvégén olyan különleges helyszínekre juthatunk be országszerte, amiket a látogatók és turisták elől gondosan elzárnak az év többi napjain. Mutatjuk az utat a kutatók titkait őrző termekbe, a balatoni villák rejtélyes történetei felé, de azt is megmutatjuk, hol talál egymásra a lovas és gyógyulásra vágyó gazdája.

Jó, tényleg nem ilyen hétvégét szántunk olvasóinknak, mint amilyenre sikerülni látszik. De az időjósok ígértek néhány órás napsütést, péntek estére pedig igyekeztünk zárthelyi izgalmakat is összegyűteni programajánlónkban. Fedél alatt lehet majd például a főváros felett szimulátorral repülni vagy firkáló robotot készíteni, és a csillagrendszer titkait sem bőrig ázva kell majd óriás távcsővel vizslatnunk - így aztán ezen a hétvégén tényleg csak a csillagoknak lesz oka háborogni. A ma esti Bábok Éjszakája azonban elmarad, a szervezőktől kapott közlemény szerint az eső miatt egy héttel későbbra tolták a rendezvényt.

Kérdezzen, kutasson ma éjjel!

Ma este országszerte szám szerint 41 városban, 150-nél is több helyszínen mintegy kétezer program közül válogathatunk a 10. Kutatók éjszakáján. Ezen az éjszakán olyan különleges, máskor nem látogatható helyszínekre juthatunk be, amiket a látogatók elől gondosan elzárnak az év többi napjain, miközben minden olyan, a világmindeséggel kapcsolatos hogyan, miért és miért pont úgy kérdéseket is feltehetünk, amelyekre egyenesen a tudományok értőitől kapunk válaszokat.

Fotó: FLIKE / Facebook

 A pénteki éjszakán egészen közelről láthatjuk a világ első repülő, háromágú drónbiciklijét, aminek köszönhetően ismét bővült a magyar találmányok egyébként sem rövid listája. A hatrotoros drone különlegessége, hogy a súlyosabb csomagok mellett személyszállításra is alkalmas lesz. Így aztán pont úgy közlekedhetünk majd vele A-ból B-be a levegőben, ahogyan azt a Csillagok Háborújában is láttuk. A Kutatók éjszakájának öt legizgalmasabb programjait itt gyűjtöttük össze.

Terápia lóháton

A Magyar Lovasterápia Szövetség péntektől vasárnapig tartja Fóton nemzetközi és hazai Díjlovas - és Lovasterápiás Versenyét. Az eseményen nemcsak a lovassportot népszerűsítik, de a lovasterápiára, mint kiegészítő terápiás eljárásra és a benne rejlő fejlesztési lehetőségekre is szeretnék felhívni a figyelmet. A Díjlovas Verseny nemzetközi mezőnyében közel 80 lovas méri össze tudását, míg a Lovasterápiás Versenyen olyan hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek szerepelnek, akik nemcsak, hogy önállóan lovagolnak az ügyességi pályán, de díjlovas programot is bemutatnak majd lépésben és ügetésben.

Fotó: Lovasterapia.hu

 A versenyt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is támogatja, ezért annak ideje alatt a gyerekek mindennap ingyenes fogászati szűrésen és tanácsadáson vehetnek részt, miközben a vizsgálatot arcfestők és kézművesek igyekeznek barátságos eseménnyé varázsolni. Kitelepül a MobileKids a gyerekekre méretezett KRESZ-pályájával, ahol kis autókkal és biciklikkel lehet majd közlekedni. A szülőket pedig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionjának orvosai várják nőgyógyászati tanácsadással.

Mindeközben Balatonon

Mindeközben Balatonra is beköszöntött az ősz, azonban - az időjárást leszámítva - mindezt észre sem fogják venni azok, akik elutaznak a part menti településekre. Az előrejelzések melegebb ott sem lesz, de a Nyitott Balaton rendezvényei a legtöbb helyen ma kezdődnek, október 5-ig pedig egészen pontosan 162 balatoni program közül válogathatunk. Lesznek szervezett kerékpáros túrák, rendhagyó programokat állítanak össze a nemzeti parkok - jövő héten ráadásul a hazai erdeinket is ünnepeljük -, de meglátják, sok lehetőségeket és izgalmas ízeket rejtenek majd a gasztronómiai fesztiválok is.

Balatoni csodák Balatonbogláron - Szabó Szilvia fotójaFotó: Nyitott Balaton Facebook

 Zamárdi, Balatonföldvár és Siófok sok más programja mellett ingyenes vitorlázással várja a balatonistákat, és Balatonalmádiban sem kell fizetni a körsétákért, ahol azokat a villákat és azok minden rejtett zugának történetét mutatják be, ahol eddig csak nagyon ritkán járhatott turista. Ebben az időszakban még a koszt-kvártély árai is barátságosabbak: több vendéglátóhely kedvezményes menükkel, a szállások pedig 20 százalékkal olcsóbban kínálják szobáikat. Ha ide kattint, azt is elolvashatja, hogy miért lehet ősszel imádni a Balatont.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek