Több, mint kávé - rendhagyó kávézók Budapesten

Ördöglakatok, logikai fejtörők, társasjátékok, kerékpárok vagy éppen macskák között is kávézhatunk már Budapesten. Mutatjuk a kedvenc fura kávézóinkat.

Évek óta a szemünk láttára zajlik a budapesti kávéforradalom. Szinte minden hónapban nyílik egy új hely, amely megpróbál valamilyen tekintetben különbözni elődjeitől. Míg egyesek különlegesen egyedi kávéikkal igyekeznek kitűnni a tömegből, mások inkább az élményt próbálják szokatlan dolgokkal egy fedél alá hozni. Mi az utóbbiak közül látogattunk el három nem mindennapi helyre.

Görbe Bögre Kávézó

Nyár elején nyílt az egyre inkább felfutó Palotanegyed egyik üres üzlethelyiségében a Görbe Bögre Kávézó. A játékos név nem véletlen: ördöglakatok, logikai fejtörők, társasjátékok lepik el az egész helyet, a játék örömével párosítva a kávézás élményét. Mikor belépek, két fiatal, mosolygós lány fogad.

Galéria: Rendhagyó kávézók BudapestenSzarka Dávid

 Dobner Petra a Csodák Palotájában dolgozott évekig, úgyhogy komoly tapasztalattal rendelkezik a tudományos játszóházak terén, sógornője, Dobnerné Kocsis Emese pedig egyenesen Amerikából jött haza a projekt kedvéért. Ők vezetik a kávézót, amely októbertől már a reggeli óráktól is várja a vendégeket. A Gutenberg tér melletti belső kétszintes helyiség korábban a Szabó Ervin Könyvtár kihelyezett olvasóterme volt, beosztása már az első megtekintéskor ideálisnak tűnt nekik. A vendégtér és a kiszolgáló helyiségek mellett ugyanis kialakítható volt egy negyven fős különterem is, ahol most szinte minden hétvégére adódik valami program: csapatépítők, kvízjátékok vagy tudományos kísérletek bemutatói.

Az ital- és ételkínálatra sem lehet panasz, az elsőosztályú kávé mellett van például saját fejlesztésű nutellás ital, a sós és édes süteményeket pedig hátsó kis konyhájukban frissen készítik. Baconös, juhtúrós pite és mascarponés, citromos máktorta volt a napi ajánlat látogatásomkor, az utóbbi olyan olyan remekül sikerült, hogy már ezért megéri náluk törzsvendégnek lenni. Nem lesz eseménytelen az ősz sem: október elejére tervezik következő rendezvényüket, a Családi napot, ahol Lim-Lom bábmese, ördöglakat készítés és néptánc tanítás várja a betévedőket.

Elérhetőség:Gorbebogrekavezo.hu, 1085 Budapest, Rökk Szilárd utca 3.

Mesterbike + Coffee Project

A kerékpárüzlet és a kávézó párosítása nem magyar találmány, Nyugat-Európában már számos ilyen hely létezett, mikor Budapesten megnyílt a Mesterbike + Coffee Project. A tulajdonosok közel öt éve üzemeltettek bringaboltot a Mester utcában, de a szuterénben elhelyezkedő helyiséget már régóta kinőtték. Év elején találták meg a mostani helyüket, és ezt már tudatosan úgy újították fel, hogy ne csak a kerékpárok, hanem egy kellemes kávézó is elférjen benne, így mindkét szenvedélyüknek egyszerre hódolhassanak.

Galéria: Rendhagyó kávézók BudapestenTakács Tamás (Bikemag

 "Ez alapvetően egy bringabolt, ahol tök jó kávét lehet inni" – mesél koncepciójukról Szép András, az ötletgazda. A törzsközönség is heterogén, reggel nyolckor például már kint ül egy idős házaspár az utcafronton, kávét kortyolgatva, miközben egy srác kattogó pedálját jön megszereltetni. A pult kialakítása szintén e kettősséget tükrözi, míg egyik felén a latte készül, a másik oldalán akár agyváltót is bütykölhetnek.

András ugyanolyan lelkesedéssel mesél a náluk megvásárolható felső középkategóriás kerékpárokról és kiegészítőkről, mint arról, hogy a friss házi tejet melyik családi birtokról szerzik be. Kávéik havonta változnak, minden hónapban más-más fajta kóstolható és terveik között szerepel, hogy ezeket saját logóval ellátva árulni is fogják. Sőt, egyedi emblémával ellátott kollekciót is terveznek: mezt, zoknit, táskát és kávéscsészét. A belsőépítészetileg is különleges helyre mindenképpen érdemes betérni, akár két kerékkel, akár gyalogosan érkezzünk is.

Elérhetőség: Mesterbike.hu, 1095 Budapest, Mester u. 11.

Catcafé – Macskakávézó

A Damjanich utcában tanyázó Catcafé, megnyitásakor a második ilyen jellegű létesítmény volt Európában. A macskás kávézók pár évvel ezelőtt kezdtek közkedveltté válni, elsősorban Japánban, ahol a nagy népsűrűség miatt pici lakásokban élnek az emberek, ezért háziállatot tartani luxusnak számít. Az állatok iránti vágyaikat ilyen helyeken élik ki.

Galéria: Rendhagyó kávézók BudapestenCatcafé

 A budapesti kávézó is követi ezt a hagyományt: négy gyönyörű fajtiszta cica uralja a helyet, akik ha úgy akarják, felugranak az asztalra vagy a vendégek mellé kuporodnak, de mindenképp kiprovokálják, hogy foglalkozzanak velük. Ők itt is élnek, a lakhelyük a kávézó hátsó részében került kialakításra. Paulovkin-Orosz Réka és férje, Paulovkin András – a két ötletgazda – tulajdonképpen egy közösségi nappalit álmodtak meg, ahol bárki úgy érezheti, mintha a nagymamáját látogatná meg. Az otthonos belsőt ezért még egy hatalmas sarokkanapéval is kiegészítették az illúzió és a kényelem kedvéért. A közösségteremtés elsődleges célpontjai természetesen a macskakedvelők, de meséltek olyan első randis párról is, ahol az egyébként nem kifejezetten cicabarát férfi a hölgy kedvéért túltette magát a fóbiáján.

A klubhelyiség egyszeri belépődíjjal látogatható, az összeg magában foglalja a korlátlan kávé-, tea-, üdítő fogyasztást és egy süteményt vagy egy pohár bort, illetve sört. Ez a konstrukció ideális azoknak, akik nemcsak beugranak egy italra, hanem tanuláshoz, baráti beszélgetésekhez keresnek kellemes légkörű helyet. Réka pedig igény szerint még cicát is tud rajzolni a kávéra.

Elérhetőség:Catcafe.hu, 1071 Budapest, Damjanich utca 38.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek