Ősszel is várják a hazai vízpartok!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ősz beköszöntével a vízparti városokban is megáll az élet, és jövő nyárig le is vesszük őket az úti célok listájáról. Összegyűjtöttünk egy csokorra való programot, amiből kiderül, hogy ezekre a helyekre bizony ősszel is érdemes ellátogatni.

Ajvárfesztivál Deszken

Ön is szereti a szerbek isteni paprikakrémjét, az ajvárt? Szeptember 12-én, az V. Ajvárfesztiválon most azt is megkóstolhatja, milyen ez a balkáni manna, ha deszki és szegedi ínyencek készítik el.

Készül az ajvárGaléria: Ősszel is várják a hazai vízpartok!Fotó: markovskavesna / flickr

Nincs más dolga, mint elég helyet hagyni a gyomrában, hiszen a fesztivál egyben verseny is, ahol a különféle ajvárvariációkon túl rengeteg szerb nemzeti ételt is végigkóstolhat. A Tisza-partján, a Deszki Szabadidőparkban egész nap koncertekkel, játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal várják az egész családot, a nap egyik fénypontja pedig egyértelműen a lovaskocsis városnézés lesz. Ha ön is szívesen részt venne az Ajvárfesztiválon, itt találja a további részleteket.

Kenutúra a Szentendrei-szigeten

Régóta valljuk, hogy a kenuzás az egyik legjobb sport, amit tavasztól őszig az ország számtalan pontján űzhetünk. Családdal és haverokkal is tökéletes program, ráadásul izgalmas, szervezett túrákat is találunk – még csak nem is borsos áron. A Dunakanyarban például Kisoroszi és Tahitótfalu közé szervez egy négyórás vízitúrát a Duna-Ipoly Nemzeti Park szeptember 20-án.

A túrán nem csak a kenuzással, de a csendes Duna-szakasz és a folyóparti ártéri erdő madárvilágával, valamint a környék kultúrtörténetével is megismerkedhetünk. A kenuzást pedig akár még bringázással is egybeköthetjük, ha elég sportosnak érezzük magunkat. Megjött a kedve a túrához? A programra itt tud jelentkezni.

Sárkányfesztivál a Dunakanyarban

El tud képzelni idillibb képet annál, mint sárkányt eregetni a gyerekeivel az őszi napsütésben, a Dunakanyarral a háttérben? Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy ezzel olyannyira nincs egyedül, hogy Zebegényben már egy egész fesztivált szentelnek a sárkányeregetésnek?! A szeptember 19-i hétvégén tartott Sárkányfesztivál szlogenje tökéletesen leírja az esemény lényegét: „tedd magad szabaddá". Hiszen nincs is jobb annál, mint hátrahagyni a várost és a szabadban tölteni a hétvégét, a hétköznapi gondokról megfeledkezve.

Sárkányfesztivál ZebegénybenGaléria: Ősszel is várják a hazai vízpartok!Fotó: Zebegényi Sárkányfesztivál

A fesztiválon a sárkányeregetésen túl lesz papírsárkánykészítő műhely, vetélkedők, koncertek, de még jógaóra is – mindez két napon keresztül teljesen ingyen. Ha ön is szívesen kiszabadulna a Sárkánydombra, keresse a Sárkánybuszt a zebegényi vasútállomásnál, és pattanjon fel már az első járatra reggel fél 10-kor, hogy az egész napot ezen a fantasztikus helyen tölthesse! A fesztivál honlapját itt találja.

Holdfénytúra a Balatonnál

A Balaton szerelmeseiként minden évben nagyon nehéz elbúcsúzni a tótól, hát miért ne nyújtanánk el a szezont addig, amíg csak lehet? Kerestünk is gyorsan egy programot, ami miatt már szeptember végén visszatérhetünk az Északi-partra: meg is találtuk Badacsonytomajon, az egyik legszebb fekvésű településen. A tóra nyíló kilátás akkor is kárpótol, ha fürdeni már nem lehet, ezért addig kutattunk, amíg nem találtunk egy szuper túraútvonalat, ahonnan belátni az egész tavat.

Balaton by nightGaléria: Ősszel is várják a hazai vízpartok!Fotó: Sl31pn1r / Indafotó

A badacsonytomaji Tourinform iroda szeptember 26-i túráján az éjjeli baglyok közt sétálva gyönyörködhetünk a tavon visszatükröződő csillagos égben, és a sejtelmesen kivilágított Déli-partban. Ha régóta készül egy bombabiztos romantikus meglepetésre, vagy csak szeretne egy kicsit elmélyülni a gondolataiban, jobb helyet nem is választhatna erre. Túracipőt fel, és legyen hatkor Badacsonyban, a Szegedy Róza-háznál. A túra ingyenes, ide kattintva tud jelentkezni rá.

Esti séta a magyar várak között

A strandszezon sajnos már a múlté, de még így is érdemes valamelyik hétvégén a Velencei-tó felé venni az irányt, hiszen a hűvösebb napokon is jobbnál jobb programokat találunk itt. Október 3-ra például a dinnyési Várparkot ajánljuk, ahol egy izgalmas, interaktív törióra keretében ismerkedhet meg a család a középkori magyar várak építészetével és történetével. Ezen a napon pedig még a megszokottnál is különlegesebb lesz a hangulat, a parkot ugyanis estére is kinyitják, és kivilágítják a várakat, amitől még misztikusabbá válik a 18, fából és kőből, eredeti tájolással épült makett.

A dinnyési VárparkGaléria: Ősszel is várják a hazai vízpartok!Fotó: Facebook / Várpark - Dinnyés

A park ráadásul közvetlenül a Dinnyési-fertő mellett terül el, ahonnan a sötétben átszűrődik majd az ország legritkább madarainak hangja is, úgyhogy a program akár még egy bátorságpróbával is felérhet. Ha törirajongó a gyerek, esetleg ön érez magában különös izgalmat, ha várakat lát, vagy egyszerűen csak szeretnek a sötétben bóklászni, ezt a programot tuti, hogy imádni fogják! Ha pedig tényleg szeretnék teljessé varázsolni a napot, a vártúra előtt mindenképp vegyenek részt a tó partján egy madárlesen is – ígérjük, felejthetetlen élmény lesz. Ha megjött a kedve a programhoz, kattintson ide a további részletekért!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek