4 zenei fesztivál, ami többet tud a koncerteknél

Sárkányhajózás, lovaskocsis borozás, színházi előadások, madarászbemutató, csillagles, hastánctanulás és sok minden más érdekes program várja a hazai zenei fesztiválok látogatóit. Mutatjuk a kedvenceinket.

Ha kézbe vesszük egy nyári fesztivál programfüzetét, a legtöbben egyből a koncertek napi bontásához lapozunk, hogy lássuk, mikor játszanak kedvenceink. Általában észre sem vesszük azt a rengeteg kísérőprogramot, amin átlapoztunk. Pedig egy ideje a zenei fesztiválok szervezői nagyon igyekeznek, hogy a látogatóik akkor se unják el magukat, ha éppen nincsenek koncertek, vagy éppen zene helyett valami másra vágynak. Következzenek a legérdekesebbek.

 

EFOTT

 

Július 14-én, a jubileumi, 40. EFOTT fesztivál nyitónapjára a legsportosabbak kerékpáron is érkezhetnek Budapestről, a szervezők még a csomagok szállításáról is gondoskodnak. Aki inkább a Velencei-tavat tekerné körbe a fesztivál ideje alatt, erre is van mód, ráadásul profi kerékpárosok vezetésével. De ki lehet próbálni a teqballt, a buborékfocit, a vízifocit, vagy akár a sárkányhajózást is. És lesz vízilabda, strandröplabda és strandkézilabda bajnokság is. Akit pedig inkább a természetjárás vonz, vadőr segítségével ismerheti meg a környék élővilágát. A turisztikai programok pontos időrendi beosztását itt lehet megnézni, a sportprogramok listája itt található.

Galéria: 4 zenei fesztivál, ami többet tud a koncerteknélFotó: EFOTT

 Naponta kétszer indul majd lovaskocsis járat, amelynek úti célja a környékbeli pincék egyike. Itt a csapat a borkóstolás mellett borászati alapismeretekkel is gazdagodhat. Aki azonban nap közben a bor helyett valami másra vágyik, benevezhet például a pákozdi katonai emlékpark bemutatójára. "A fesztiválozók megnézhetik a régi nagy csaták helyszíneit, és megismerkedhetnek az akkori viselettel is. Sőt, a vállalkozó kedvűek korabeli katonaként is kipróbálhatják magukat" – tudtuk meg a szervezőktől. De lesz Civil Tér és Kertmozi is. Előbbi helyszínen civil szervezetek munkájával lehet megismerkedni, utóbbin kortárs filmeket lehet nézni, vetítés naponta kétszer.

Mikor? Július 14-19.

Hol? Velence

Jegyárak: Napijegy 7000 forint, hetijegy 21 000 forint, hétvégi jegy 12 000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

 

Bánkitó

 

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bánkitó Fesztivált. A Nógrád megyei Bánkon gyönyörű környezetben, a zenei választékon túl civil és kulturális programokkal várnak mindenkit. A reggeleket – az előző esti buli függvényében – 2, 4 vagy 6 kilométeres futással lehet indítani. Aki pedig délutánonként unatkozna, a Játszóház projektnek köszönhetően jobbnál jobb társasjátékokat próbálhat ki a tóparton.

Galéria: 4 zenei fesztivál, ami többet tud a koncerteknélFotó: Bánkitó Fesztivál

 Az idei Bánkitó egyik legfontosabb újítása, hogy egy komplett színházi minifesztiválnak ad otthont. Itt olyan független alkotóműhelyek – mint a PLACCC, a Dollár Papa Gyermekei, a Független Színház, a Tünet Együttes vagy a Szputnyik Hajózási Társaság – kifejezetten a Bánkitóra készített, illetve a fesztivál tematikájához szabott előadásokat mutatnak be a részvételiség, az interakció jegyében. Aki színház helyett a mozgóképre szavaz, azt az ideiglenesen Bánkra települő Kertem Mozi kortárs filmklubja várja.

A közéleti programkínálat több mint 50 civil szervezet, szellemi műhely, kulturális egyesület és színházi társulat együttműködésével jött létre, hogy bebizonyítsák: mindennek több oldala van. "A tudatos, cselekvő vagy cselekedni vágyó állampolgár lehetséges szerepeinek sokféleségét mutatjuk be színházi előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok, viták, akciók formájában" – olvasható a fesztivál honlapján. A fesztivál programfüzetét itt lehet végiglapozni.

Mikor? Július 16-18.

Hol? Bánk

Jegyárak: Elővételben a napijegy 6000 forint, a bérlet 15000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

Művészetek Völgye

 

Az idén 25. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye mindig is legendás volt a változatos programkínálatáról. A koncertek mellett idén például ellátogathatunk Kapolcson a Design Terminál új közösségi terébe, ahová tervezőket, építészeket intézményvezetőket hívnak rendhagyó beszélgetésekre. A dizájnnál maradva, a WAMP udvarban hazai tervezők termékei közt lehet válogatni, sok más alkotó mellett ott lesz nagy kedvencünk, a textilékszerekkel foglalkozó Cirrhopprecycle is. Ráadásul, minden nap kreatív workshopokat tartanak a tervezőkkel, így műhelytitkokat is el lehet lesni.

Galéria: 4 zenei fesztivál, ami többet tud a koncerteknélFotó: Művészetek Völgye

 Interaktív színházélményre vágyóknak ugyancsak Kapolcson a Momentán udvarban a helye. A klasszikus színház hívei pedig a taliándörögdi Színház-színpadon találják meg a számításukat. De lesz völgytörténeti kalandjáték, lehet nemzetközi sakknagymesterrel játszani, kapolcsi kerámiát festeni, társasjátékozni, Balaton-felvidéki portékák közt válogatni. A Művészetek Zöldje programsorozat keretében pedig geotúrákon, madarászbemutatókon, csillaglesen és érdekes előadásokon lehet részt venni.

Mikor? Július 24 - augusztus 2.

Hol? Taliándörögd, Vigántpetend, Kapolcs

Jegyárak: Elővételben a napijegy 3600 forint, a 10 napos bérlet 33 000 forint, az ötnapos rugalmas bérlet 16 200 forint, a 3 napos hétvégi bérlet 9000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

Sziget

 

Idén 23. alkalommal özönlenek át tömegek a K-hídon, hogy egy hétig együtt bulizzanak a Hajógyári-szigeten. A fesztiválon évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a látványelemek és a kiegészítő programok. "Meggyőződésem, hogy a sokszínű programok és szolgáltatások, na meg a helyszín egyedisége mellett a Sziget színes látványvilága, a változatos térszobrok és installációk, olyan küllemet kölcsönöznek a rendezvénynek, amivel beteljesedik az az érzés, hogy a Sziget nem csak egy a rengeteg jó fesztivál közül, hanem ez valóban a Szabadság Szigete" – idézi a rendezvény honlapja a fesztivál alapítóját, Gerendai Károlyt.

Galéria: 4 zenei fesztivál, ami többet tud a koncerteknélFotó: Sziget Fesztivál

 A drogok nélkül is tökéletes pszichedelikus élményt nyújtó Luminárium idén is ott lesz az attrakciók között. A további látnivalókat idén továbbfejlesztik, a korábbi térelemek, szobrok mellé alkotói csoportok, művészek, művészeti iskolások terveinek tucatjai épülnek majd fel. A két éve debütált Sziget Beach pedig új programelemekkel bővül, ugyanis ide költözik a Cökxpôn Chill Garden. Jógaórától a hastánc tanításon át a tűzzsonglőrökig lesz itt minden.

A népszerű Nagy Utcaszínházat sem kell idén nélkülözni, sőt, a szervezők ígérete szerint minden eddiginél látványosabb lesz majd az óriási buborékkal és az égből alászálló emberekkel együtt. És persze lesz színház- és táncsátor, vándor vurstli, Hungarikum Falu, és Múzeumi Negyed is. Érdekesnek ígérkezik a kreatív zóna, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. "Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai" – olvasható a fesztivál honlapján.

Mikor? Augusztus 10-17.

Hol? Budapest

Jegyárak: Elővételes napijegy a -1. napra 20 000 forint, a többi napra 17 000 forint, 7 napos bérlet 78 000 forint, 5 napos bérlet 69 000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek