Koncertek helyett vurstlizzon a Szigeten!

A Szigetre nem csak a zenei programok miatt érdemes kilátogatni. Piromániás utcaszínház, Kelet-Európa vurstli, művészeti projektek, beszélgetések és játékok várják a fesztiválozókat. Az idei Szigeten ne lepődjön meg, ha hirtelen egy gorillacsapat veszi körül, miközben harmincezer festékporos zacskóval hajigálják meg a Nagyszínpad előtt!

A mai napon, vagyis augusztus 5-én, a -1. nappal kezdetét veszi a 21. Sziget Fesztivál. Egészen augusztus 12-én reggelig mulathatunk porban-sárban a budapesti Hajógyári szigeten. Mivel idén a Travelo egész héten kinn lesz és lelkesen tudósít majd az össznépi buliból, úgy gondoltuk, előre összegyűjtjük olvasóinknak a legérdekesebb helyszíneket és programlehetőségeket.

K-híd, 2013 - Van még képünk az idei Szigetről bőven, kattintson értük!
Galéria: Sziget programajánló
Fotó: mimi / Travelo

Turisztikai magazin lévén a zenei kínálat és a koncertek elemzését inkább meghagyjuk az ehhez nálunk sokkal jobban értőknek, és a szabadidős programokra fókuszálunk. A Sziget ugyanis messze földön híres arról, hogy zseniálisan el lehet tölteni úgy is egy hetet, hogy egyetlen koncert közelébe sem mentünk. (És itt most nem arra gondolunk, hogy annyira részeg az ember, hogy nem tud kijönni a sátrából.) Lássuk, mit csinálhatunk, ha két koncert között elütnénk valamivel az időt!

Kultúrvurstli, hungarikumok és logikai játékok

Augusztus 6-án, vagyis a 0. napon a Quimby közreműködésével kultúrvurstlivá alakul a K-híd és a Nagyszínpad közötti rész délután négy és este fél kilenc között. "A Sziget erre az egy estére – a "nyúl üregévé" válik, amibe minden látogató egyesével belecsúszik: a Sziget az a felfedezésre váró Csodaország, melyben számtalan érdekes, izgalmas, eredeti dolog történik – cirkusz, akrobatika, látványszínház, irodalom, akusztikus koncert, bábszínház, táncház és világzene, vetítés, slam poetry – s megannyi más. Énekkórusok, gyerekprogramok, cirkuszi akrobaták, tűzzsonglőrök, utcaszínház, flamingó-krokett a Vörös Királynővel és az ország legnagyobb teázására is sor kerül" – ígérik a szervezők.

Nyúl!
Galéria: Sziget programajánló
Fotó: mimi / Travelo

Az 1. naptól aztán teljes gőzre kapcsol a fesztiválgépezet: ha jól megnézzük a programkínálatot, több kézműves foglalkozást, beszélgetést, utcaszínházi előadást találunk, mint koncertet. Az Afro-Latin-Reggae színpadnál például az Africapositive! sátorban az afrikai kultúrával ismerkedhetünk: előadások éppúgy lesznek, mint tánc-workshopok. Az Agora képzőművészeti helyszínen egyetemi hallgatók műveit tekinthetjük meg reggel tíztől, a Nagyszínpaddal szemben pedig a magyar vidék szokásaival ismerkedhetnek a látogatók a Hungarikum faluban.

Bemutatják az egyes tájegységek népszokásait, fellépnek táncegyüttesek, az idei központi téma pedig a mesék birodalma lesz. A szentendrei skanzen sátrában például a Rozmaring királyfi című mesét idézik meg. "A sátor aranypalotává változik, ahol megtalálhatjuk azokat a tárgyakat, amik a mesében is életre kelnek: bölcső, kalap, rozmaringbokréta és nyereg. És minden, ami a mesében történik, kipróbálható lesz. Lesz párbaj és szerelem, szerelmeseknek mézeskalácsszív díszítés, házasulandóknak testgyűrű festés, menyasszonyoknak rozmaringbokréta kötése" – áll a programban.

A Logikai játékok sátrában idén a világszerte ismert Rubik-kocka körül forog minden, de lesz a déltől koraestig tartó időszakban póker, sakkszimultán, backgammon és amőba bajnokság is minden nap. Ha a játék helyett inkább a kreatív alkotás hoz minket lázba, a Kreatív Workshop Zónában a helyünk, ahol különböző témákban hozhatunk létre valami maradandót. Lesz táska workshop az újrahasznosítás jegyében, de stencil workshopra vagy szék workshopra is be lehet nevezni minden nap délután kettőtől.

Adjunk a léleknek is!

De a Szigeten nem csak a kézügyességünket élhetjük ki, hanem a gondolatainknak is hangot adhatunk. Minden nap déltől várja a szigetelőket a Before I die... nyitott művészeti projekt, aminek keretében mindenki felvésheti a falra vágyait, ábrándjait. A The Laws of Freedom, vagyis a Szabadság Törvényei forgatócsoport a Szigeten bárhol felbukkanhat, és kikérheti a véleményünket arról, mi szerintünk a szabadság. Az elkészült kisfilmeket aztán le is vetítik angol és magyar felirattal, hogy a fesztiválozók jobban megismerhessék egymás gondolatait.

Érdemes a térképet tanulmányozni mielőtt útnak indulunk a kinézett programra, hátha már nem is ott van az adott helyszín, amire korábbról emlékeztünk
Galéria: Sziget programajánló
Fotó: mimi / Travelo

Szintén a lelkieknél maradva, a naponta 14-22 óra között nyitva tartó Tarot-labirintusban pozitív és negatív tulajdonságainkkal nézhetünk szembe, hogy jobban megismerjük önmagunkat. Ha sok volt már az interaktivitásból, és egy kicsit magunkba szállnánk egy jó könyvvel a kezünkben, irány az Óbudai KönyvMegálló! Az ingyenesen használható, éjjel-nappal nyitva álló könyvszekrényből bárki kiveheti a neki tetsző olvasmányt, amit az ott elhelyezett babzsákokon elolvashat. Hozott könyvért cserébe másikat választhat.

Merengésre tökéletes helyszín az idén Mirazozo névre hallgató Luminárium is – már ha sikerül kiállnunk a sort a hihetetlenül népszerű látványosság előtt. "Végy sok hatalmas, 8 méteres strandlabdát, fújd fel, és ragaszd össze. Egy 800 négyzetméteren elterülő lufilabirintust kapsz. Színes buborékok, alagutak és termek hálózata. Látványbarlang. Bejárása heveny vizuális élményhez vezet" – olvasható a fesztivál honlapján. Mi is imádjuk a Lumit, de az elmúlt években egyszer sem sikerült kivárunk, hogy elfogyjon az előtte kígyózó sor. Talán majd idén.

Civilek, múzeumok és dizájntermékek

Ha az ember végképp nem bír a szabadidejével mit kezdeni, a legegyszerűbb, ha a Civil Sziget felé veszi az irányt – itt mindig történik valami érdekes. Jógasátortól a Csodák Palotáján át a Bírósági Törvényszék helyszínéig számtalan helyen várják a fesztivál látogatóit egy kis beszélgetésre, ismeretgyűjtésre vagy játékra. Az Ability Parkban minden nap 11-től játékos formában próbára tehetjük magunkat, miként oldanánk meg a mindennapi élet helyzeteit látás-, hallás- vagy mozgássérültként, autistaként vagy értelmi fogyatékosként.

A Civil Sziget idei helyszíne, még kiállítók nélkül
Galéria: Sziget programajánló
Fotó: mimi / Travelo

A Múzeumi negyedben is játékokkal várják a fesztiválozókat: az Iparművészeti Múzeumtól a Közlekedési Múzeumon át a Mai Manó Házig sokféle kiállítóhely bemutatkozik itt. Ha pedig shoppingolni támadna kedvünk, a WAMP dizájnvásár helyszínén ezt is megtehetjük. Az öt WAMP faházban tíz márka táskái, ékszerei, ruhái és dizájn-ajándéktárgyai lesznek kaphatók, sőt különleges teák is színesítik a kínálatot.

Utcaszínház és vurstli minden mennyiségben

Egyik kedvenc helyszínünk a mindig vidám Kelet-Európa Vurstli, ahol a kapu túloldalán a '60-as '70-es évek Kelet-Európája vár, nem kis iróniával nyakon öntve. Mutatványosok szemfényvesztők, jósok, utcai csepűrágók és mindenféle léhűtők foglalják el itt a tisztást. A Kelet-Európa Vurstli egy nemzetközi színházi produkció, aminek szereplői a művészeken és a meghívott színészeken kívül a közönség tagjai is.

Az időutazás után tovább mulatozhatunk a Cirque de Sziget cirkuszi helyszínén, ahol zsonglőröktől tanulhatunk, és ahol tűzshow, és cirkuszszínházi előadások bűvölik el a közönséget. Ha nem elég a pirotechnikából, este 11-kor csípjük el a Nagy utcaszínház idei őrült produkcióját, a Tűzmadarakat. Ha éppen valamerre mulatunk, és lekéssük a tűzshowt, ne bánkódjunk: igaz, hogy kevésbé monumentális, ám annál szerethetőbb mini utcaszínházi produkciókkal bármikor találkozhatunk a fesztiválon.

Tavaly például hatalmas plüss galambok kezdték követni a madaraktól amúgy igencsak tartó kolléganőnket, idén gorillák, vénséges vén serpák, sárkányokon lovagoló kisasszonyok, vagy éppen egy viktoriánus korabeli bejárónő eleven kísértetének felbukkanására lehet számítani.

Az idei lesz az eddigi leglátványosabb

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, az idei Sziget minden eddiginél látványosabb lesz. 65 méteres óriáskereket állítottak fel, de van fából készült, akár 70 embert is elbíró óriáshinta, de még fűvel borított, ölelgethető óriásnyuszi is. Az úgynevezett diszkóerdőben száz, változó színben pulzáló ledes tükörgömb látható, emellett a rendezvényen 20 kilométer hosszú karácsonyfaizzó-ruhát kaptak a fák. A Szigeten bemutatkoznak Budapest legegyedibb romkocsmái, valamint a Duna partján több mint fél hektárnyi területen, mintegy ezer köbméter homokkal leterítve strandot alakítottak ki.

Késő délutánonként a Nagyszínpad előtti téren számos látványos program lesz: egy alkalommal több tízezer gázzal töltött luftballont engednek el, máskor tízezer szélforgó pörög a Fesztiválköztársaság lakosainak kezében. Lesz olyan, amikor ezernyi, egyenként 1,1 méter átmérőjű strandlabda gördül végig a több tízezres tömegen, és olyan is, amikor a szivárvány színeiben pompázó, mintegy 30 ezer színezett festékporos zacskót dob fel egyszerre a téren a tömeg. A zacskóban hipoallergén rizsliszt lesz, különböző színű ételszínezékkel megfestve.

Hasznos információk
Mi? Sziget Fesztivál

Mikor? 2013. augusztus 5-12.

Hol? Budapest, Hajógyári sziget

Mennyiért? -1. nap: 5900 forint, 0. nap: 7990 forint, további napijegy: 14 000 forint, éjszakai félárú napijegy: 7000 forint, hazamenős bérlet: 58 000 forint, ottalvós bérlet: 66 000 forint
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek