Erre vigyázzon, ha gombázni indul!

Csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk, de a legjobb, ha kosarunk teljes tartalmát szakértővel vizsgáltatjuk be! Néhány jó tanács a Pilisi Parkerdő Zrt.-től a kora nyári gombászás idejére.

Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a gombák, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. összegyűjtötte a gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

ŐzlábgombaFotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A gombaszakértőt nem érdemes megkerülni

A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánlják, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek, a tájékozatlan gombaszedés ugyanis emberre, védett
gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes. Fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk (hiszen vannak védett és mérgező gombafajok is), és, hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk - olvasható a közleményükben.

Napi 2 kg gombát szedhetünk!

A közel 2000 gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, 58 pedig védelem alá tartozik. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben leggyakoribb fajok az őzláb-, a róka-, a galamb-, a császár- és a tinóru gombák. Személyes felhasználásra – mint minden állami erdőterületen – a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni.

CsászárgombaFotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. Ha pedig védett területen gyűjtene, a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges. A gombagyűjtési hozzájárulást 2015. május 20-tól a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes erdészeteinek területére lehet kérni. Az engedély egy idényre szól, de a kiadható engedélyek száma természet- és erdővédelmi okból korlátozott.

Gombázós kisokos
• Gombaszedés során ne tapossuk szét a gombákat, ne dúljuk fel élőhelyüket, viselkedjünk úgy, mintha az erdő és a gombák vendégül látnának bennünket az otthonukban!
• A természet ingyen kínálja fel számunkra az ehető gombák változatos és ízletes sokféleségét, bőkezűségét tisztelettel és szeretettel háláljuk meg!
• Természetvédelmi területen lehetőleg ne hagyjuk el az erdei utakat: sok faj gyűjthető az erdőszegélyeken és az utak közvetlen környezetében is.
• Figyeljünk az erdészeti rendelkezésekre, tilalmakra, mert az erdészek az erdei ökoszisztéma valamennyi élőlényének védelmében tevékenykednek.
• Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, bármiféle erdei termék gyűjtése szigorúan tilos. A fokozottan védett területek határát a terepen tábla jelzi.
Forrás: Parkerdo.hu
RókagombaFotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Ebben a letölthető dokumentumban az erdei gombafélék gyűjtésének szabályait és az erdészetekhez tartozó elérhetőségeket találja. Itt pedig a környezettudatos gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat olvashatja összefoglalva. Óvatos gombászást!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek