A tökéletes szegedi hétvége nyomában: párban és családdal

Romantikus hétvégére vágyóknak remek konyhájú dizájnhotelt, városi andalgást, arborétum- és sörfőzdelátogatást ajánlunk. A családokat pedig hatalmas vízi csúszdákkal, állatkerttel és makettparkkal várja Szeged és környéke.

Magyarország harmadik legnépesebb városa tökéletes célpont egy hosszú hétvégére. Múzeumai, fürdői, sétálóutcái romantikázáshoz éppúgy alkalmasak, mint egy családi kiruccanáshoz. Mutatjuk, hol szálljanak meg és mit csináljanak, ha kettesben érkeznek a városba, és mi a legjobb akkor, ha gyerekekkel indulnak útnak.

Szeged madártávlatból
Galéria: A tökéletes szegedi hétvége nyomában: párban és családdal
(Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.)

Hol aludjunk?

Ketten: Egy romantikus hétvégére érkezőknek a szegedi belvárosban található, dizájnos Tiszavirág Hotellel érdemes próbát tenni. Modern stílusú berendezés egy műemléképületen belül, a szobákban dominál a szürke és a fehér szín, a fürdő kifejezetten puritán stílusú, ennek ellenére nagyon hangulatos. A konyha pedig egyenesen remek, és a kávéjuk is finom.

Családdal: Gyerekekkel érkezőknek a Tisza partján, Újszegeden található Hunguest Hotel Forrást ajánljuk, mert közvetlen összeköttetésben áll a Napfényfürdő Aquapolissal. Így ki sem kell mozdulni a szállodából, ha egy nagyot strandolna a család. Ha szeretnénk várost is nézni, csupán át kell sétálnunk a Belvárosi hídon, és máris Szeged szívében vagyunk. Viszont a gyerekeket nem lesz egyszerű kiimádkozni a vízből – tapasztalatból mondjuk.

Mivel töltsük az első napot?

Ketten: Városnézéssel! Ha már régen jártak erre, először a velencei Szent Márk tér mintájára épült, árkádos, szabadtéri szobormúzeumnak is beillő Dóm teret érdemes megnézni. A jellegzetes, vörös téglás dómépületet belülről se hagyják ki, keressék meg az oltár fölött a szűrben és szegedi piros papucsban megfestett Madonnát. A Dóm teret hátrahagyva érdemes besétálni a gyönyörű, szecessziós épületekkel teli belvárosba.

Legutóbbi szegedi látogatásunkkor a liliomokkal, lófejekkel és kiterjesztett szárnyú madáralakkal díszített Reök-palota, illetve a városháza, és az azt körülvevő ápolt park volt a kedvencünk. Aki nem szeretne egyedül nézelődni, ide kattintva vezetett városnézések közül válogathat: van klasszikus gyalogos, de bringás, hajós és segway-es is.

Aquapolis
Galéria: A tökéletes szegedi hétvége nyomában: párban és családdal
(Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.)

Családdal: Pancsolással! Ha megfogadják tanácsunkat, és a javasolt hotelben laknak, az első napon garantáltan nem fognak kimozdulni onnan. A Napfényfürdő Aquapolis élményfürdőjében kilenc beltéri csúszda található, a létesítmény büszkeségei a harmincméteres toronyból induló, lifttel megközelíthető 272 méter, illetve 223 méter hosszú, zárt óriáscsúszdák, utóbbi kamikaze szakasszal. Persze vannak kisebb csúszdák is, így például egy rövidebb beltéri kamikaze, vagy a különleges hagyma alakú csúszda, de van lankásabb családi csúszda is. A csúszdák mellett sodrófolyosóval, gejzírekkel, vízi barlanggal és vízfüggönnyel szórakoztató nagy medencét is találunk. Jó idő esetén pedig a kinti, szabadtéri medencékben is pancsolhatunk.

Ha estére kiázott az egész család, irány a belváros, fedezzék fel együtt a hangulatos tereket, mesebeli házakat és sétálóutcákat! Ha séta közben megéheznek, és becsületesen elkészített, klasszikus, házias ételekre vágynak, ahol a gyerekek éppúgy találnak szimpatikus fogásokat az étlapon mint a felnőttek, a Vendéglő a Régi Hídhoz éttermet ajánljuk. A vendéglátóipari egység egy nem túl bizalomgerjesztő lakóház aljában található, nem messze a Belvárosi hídtól, így a szállásra igyekezve pont útba esik. Ne szegje kedvüket az épület, odabent egy teljesen más világba csöppennek.

Hogyan tovább?

Ketten: Fedezzék fel a város múzeumait! Aki Szeged kapcsán nem tud másra gondolni, mint a paprikára, a szalámira, és a papucsokra, mindenképp látogasson el a Pick múzeumába, és a Szegedi Papucs látványműhelybe. A szecesszió szerelmesei a már emlegetett Reök-palotát vegyék célba, itt most aktuálisan hazai kortárs képzőművészek alkotásait lehet megnézni a Nyári Tárlat keretében. Az angol romantikus stílusban épült Fekete Házban decemberig Karinthy Frigyes életművéről látható tárlat. A Móra-múzeumban pedig egy különleges, első világháborús installációt és hozzá kapcsolódó kiállítást lehet június 21-ig felkeresni.

Családdal: Irány a Vadaspark! A Szegedi Vadaspark Magyarország egyik legfiatalabb, és legnagyobb alapterületű állatkertje. Mivel egy kellemes, fás területen található, így a nyári nagy melegben is remek program ide ellátogatni. A park a veszélyeztetett fajokra specializálódott, rengeteg különleges állat látható itt. Vannak például Derby-kenguruk, nemrég született hófehér lámacsikó, és csaknem ötven év után itt lehet újra havasi mormotákat látni magyar állatkertben.

Szegedi vadaspark
Galéria: A tökéletes szegedi hétvége nyomában: párban és családdal
(Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.)

Hazafelé tegyünk kitérőt Szarvasra!

Ketten: A legromantikusabb program Szarvason az arborétumlátogatás, ahol közel 1600 fa- és cserjefajtában – köztük száz évet is megélt mocsárciprusokban és mamutfenyőkben –, 150 madárfajban és különleges rovarokban lehet gyönyörködni, de akár még őzekkel és rókákkal is találkozhatunk. A Pepi-kertként is elhíresült arborétumot egy olasz család alapította még az 1700-as évek végén, majd 1940-ben ajánlották fel a felügyeletét az államnak, azóta pedig hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít, melyet országos védettségű természetvédelmi területként tartanak számon.

Japán kert
Galéria: A tökéletes szegedi hétvége nyomában: párban és családdal
(Fotó: Szarvasi Arborétum)

A szarvasi utazást érdemes megkoronázni egy izgalmas sörfőzdelátogatással, mi is ezt tettük és nem bántuk meg! A szomszédos Békésszentandráson található a hazai kézműves sörfőzés egyik központja, a Szent András Sörfőzde. Legújabb sörük, az imperial-pilsner típusú Monarchista premierjén jártunk a főzdében.

Családdal: Az arborétum zegzugos ösvényein járva a fafajták és erdei állatok megismerése mellett az egész országot bebarangolhatja a család. A Mini Magyarország makettje ugyanis a történelmi Magyarország nevezetességeit mutatja be, és itt található hazánk legnagyobb mini szabadtéri vasútja is. Gyerekekkel tökéletes program.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek