Gyógyvízen evezhet, hőlégballonozhat, és még a határt sem kell átlépnie

Szeretne több időt fordítani magára és újra formába lendülni, most, hogy végre itt a húsvéti hosszú hétvége is, de fogalma sincs, hová tegye addig a családot? Hévízen minden korosztály megtalálhatja a számára legideálisabb mozgásformát. Felfedeztük a várost és kiderült, hogy már rég nem csak a gyógyturizmusra épül. Sportos tippeket adunk segwayes városnézéstől a gyógyvizes kenutúrán át a hőlégballonozásig.

Hévíz nem csak a gyógyulni vágyóknak lehet jó úti cél, hanem akkor is érdemes felkeresni, ha szeretnénk megelőzni a bajt azzal, hogy formában tartjuk magunkat. Ezt pedig mi sem könnyíthetné meg jobban, mint az, ha közben még a családunkkal is együtt lehetünk. Bemutatjuk, milyen sportolási lehetőségeket kínál Hévíz a különböző korosztályoknak.

 

Segway-szerelem

 

Magyarországon egyelőre még nem különösebben elterjedt, ám annál izgalmasabb sporteszköz a segway. A járművet a testsúlyunk megfelelő irányba döntésével tudjuk irányítani. Bekapcsolt állapotában a segwayt elektromos motorok tartják függőleges helyzetben, és egyensúlyban. Az egyensúly megtartását és az irányítást a motorokon keresztül két beépített számítógép végzi, amelyek giroszkópok segítségével másodpercenként több mint százszor korrigálják a pozíciót. Fogadjunk, hogy sosem találná ki, honnan is ered ez a fura szerkezet! A segway működési mechanizmusának elvét valójában a NASA fejlesztette ki, végül szerencsére nem tartották meg maguknak a titkot, így mi is kipróbálhattuk.

 

Segwaytúra HévízenFotó: Facebook / Hévíz

A hévízi Turinform Irodában található High-Tech Sportok Bázisáról indult a túránk, ahol egy kb. fél órás gyorstalpalót követően megtettük az első bizonytalan köreinket, majd nekivágtunk Hévíznek. Mindannyian a vesztesek nyugalmával szálltunk fel a segwayre és biztosra vettük, hogy azonnal fel fogunk borulni. Azonban csodák csodájára nem, hogy nem vágódtunk el, de nagyon hamar rá is éreztünk a dologra. Tíz perc sem kellett hozzá, hogy rájöjjünk: segwayezni elképesztően vagány dolog!

 

Minden korosztálynak ideális mozgásformaFotó: Facebook / Hévíz

A túra során megkerültük a napsütésben szikrázó Hévízi-gyógytavat, hatalmas madárcsicsergés közepette átvágtunk a véderdőn, és felfedeztük a szépen felújított, nyüzsgő belvárosi utcákat is. Ez még egy rövid, másfél órás túrába is simán belefért, de ha valaki kipróbálna egy hosszabb útvonalat is, sok lehetőség közül lehet választani, a túravezetők igyekeznek személyre szabott programot összeállítani a jelentkezőknek.

 

A legkisebbek is élvezni fogjákFotó: Facebook / Hévíz

A segwayezés legnagyobb meglepetése az volt, hogy azoknak is kiváló sportolási lehetőséget teremt, akik félnek, vagy egyszerűen csak nem tudnak biciklizni és nem bíznak az egyensúlyérzékükben. A jármű szenzorai ugyanis olyan érzékenyek, hogy a legapróbb mozdulatokra is azonnal képesek reagálni, ezért gyakorlatilag lehetetlen elesni vele. A segwayt nyolc éven felül bárki használhatja, a kisebb gyerekek számára pedig pótkocsi szerelhető fel, így tényleg az egész család együtt túrázhat. Ha meghoztuk a kedvét, ide kattintva jut bővebb információkhoz a hévízi segwaytúrákról.

Hozzájuk fordulhat, ha Hévízről kérdezne
A Rákóczi utca 2. alatt található hévízi Tourinform Irodában minden nap reggel 9-től délután 5-ig informálódhatunk Hévíz és térségének látnivalóiról, rendezvényeiről és érdekességeiről. Emellett egész évben folyamatos biciklibérlési lehetőséget, illetve szervezett bicikli- és segwaytúrákat, nordic walking oktatást és kirándulásokat biztosítanak az érdeklődőknek.

 

Kényelmesen sportolóknak elektromos bringa

 

Ha szeretnék a város környékét is felfedezni, erre az útra már érdemes lehet bringát bérelniük. De mi a helyzet az emelkedőkkel? Azért, hogy ne kifulladva és kétrét görnyedve fejezzék be a biciklitúrát, úgy, hogy már közben is a fenébe kívánják az egészet, javasoljuk, hogy próbálják ki az elektromos biciklit. Ez szintén nem nagy divat még itthon, pedig hegyvidéki terepeken nagy segítség lehet. Ugyan a közvetlen közelben nincsenek hegyek, de van néhány meredekebb útszakasz, ahol jól jöhet, hogy nem kell széttekernünk magunkat. Kényelmes tempóban elérhető így Keszthely, és a környező Balaton-parti települések is.

 

Bringázni jóFotó: Facebook / Hévíz

Mi Ausztriában próbáltuk ki először az elektromos bringázást, és azóta is csak ajánlani tudjuk, mert tényleg sokkal élvezetesebbé teheti a sportot az idősebb korosztály és azok számára is, akik esetleg épp nincsenek formában. Elektromos biciklibérlésre szintén a Tourinform Irodában van lehetőség, de ugyanitt tudják kiváltani a HeBi, azaz a hévízi közbringarendszer használatához szükséges kártyát is, ha csak a városon belül szeretnének kerekezni. Ezt is megéri kipróbálni, a HeBi ugyanis ingyenes, csak a kártyáért kell fizetni egy 1000 forintos letéti díjat, ami a használat után visszajár.

Hévízre utazna a tavaszi szünetben?
Szállásajánlatainkat itt találja.

Evezett már gyógyvízen?

 

Az egész család számára felejthetetlen élményt nyújt a Hévízi-tó vizének nagy részét elvezető Hévízi-patakra szervezett kenutúra. Mivel a tó vizének hőmérséklete hideg időben is húsz fok körül mozog, ezért még a borúsabbnak ígért húsvéti napokon sem kell lemondanunk erről a lehetőségről. A tó felett gomolygó pára pedig csak még misztikusabbá varázsolja a programot.

 

A Hévízi-gyógytóFotó: Facebook / Hévízi Gyógytó

A tavon ülő csend, a virágzó tavirózsák, a nagykócsagok és a kárókatonák egyik pillanatról a másikra el tudják feledtetni a mindennapi hajtást. A kirándulásra ne felejtsenek el melegen öltözni, esőkabátot és hideg élelmet vinni, no meg persze fürdőruhát, hogy a tíz kilométeres túra után megcélozhassák a tavat is a jól megérdemelt henyélésért. A túráról itt tudnak részletesen tájékozódni.

 

Hőlégballonozás a Balaton felett

 

Ha igazán exkluzív programra vágynak, vegyenek részt egy hőlégballonos sétarepülésen a Balaton felett! Bármilyen jól ismerik is a tavat, biztosan meg fognak lepődni, hogy milyen gyönyörű a naplemente a Badacsony mögött az égből nézve.

 

Hőlégballonozás a Balaton felettFotó: Facebook / Hőlégballonos sétarepülés- Balaton Ballooning

Az egyórás út végén ráadásul egy beavató ceremónia keretében még tiszteletbeli ballonpilótává is válhatnak. Az útvonal az időjárás függvényében változik, ezért érdemes előre tájékozódni, mielőtt felkeresnék a helyszínt. A szervezők külön felhívják a figyelmet, hogy a hőlégballonozás nem számít extrém sportnak, így hat éven felül bárki részt vehet a programon. További részleteket ide kattintva találnak.

Wellness, ami formába hoz
A tavaszi fáradtság leküzdésére számtalan lehetőség adódik a wellness szállodák háza táján. Lazító termálfürdőzés, frissítő csobbanás, forró szaunák, kényeztető masszázsok nyújtják a megújulás élményét. Az egészségtudatosakat léböjtkúrák, az aktív kikapcsolódás híveit mozgásprogramok, bakancsos túrák várják. Válasszon wellness pihenést a Danubius szállodák kínálatából! További információért kattintson ide! (X)

A Hévízi Turisztikai Hivatal vendégeként volt alkalmunk felfedezni a várost és kipróbálni a hévízi sportolási lehetőségeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek