A jó programok sötétben kezdődnek

Láthatjuk majd, ahogy Tatára visszatérnek a törökök, ahogy világháborús hadszíntérré változik a paksi múzeum, de megleshetjük a denevéreket is álmukban. Ez a hétvége a Múzeumok éjszakájáról szól.

 

Ismerjék meg a lőcsei fehér asszony legendáját!

 

Június 21-én a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum számos programmal készül este hat órától éjfélig. A felújítás alatt álló, de most ideiglenesen látogatható Apátúr-házban készíthetünk majd szecessziós üveg- és papírképeket, óránként tűzzománc-foglalkozás indul felnőtteknek, és a Harmónia együttes régizenével igyekszik más állapotba ringatni a hallgatóságot. Mindeközben a kisebbek a cserépkályha-történeti kiállítást őrző Fruhmann-házban agyagozhatnak, a kellően ügyesek pedig még kályhacsempét is készíthetnek.

 

Ez már a világháborús kiállítás egy részlete a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban
Galéria: Travelo programajánló 25. hét
Fotó: Tanai Csaba Taca / Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeum

Akik ennél izgalmasabb programokra vágynak, és kíváncsiak az egykori katonák mindennapjaira vagy a győri Ágyúgyár történetére, azok menjenek el a Magyar Ispita hadi élettel foglalkozó programjaira. Akiket pedig a "lőcsei fehér asszony" legendája foglalkoztat régóta, azok látogassák meg az egykori városi börtönt, ahol az asszonyt kivégezték és amely ma Győr Város Levéltára épületének ad otthont. A minden programra érvényes belépő a felnőttek számára 1200 forintba, a gyerekeknek fele ennyibe kerül.

 

Hadszíntérré változik a paksi múzeum

 

Az idén húsz éves Paksi Városi Múzeum a Múzeumok éjszakájára olyan programokkal készül, amely nagyrészt az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódik. Így aztán a kellően világháborús hadszíntér miliőjéhez egy lövészárkot építettek, kiállítást rendeznek egy hivatásos haditudósító fotós eddig be nem mutatott képeiből, és mindehhez a paksi fúvószenekar játszik majd katonaindulókat.

De berendeztek egy korabeli parasztpolgári szobát is, amely mellett egy korabeli kávéházban kortyolhatjuk a feketénket, ahol koronáért cserébe régi receptúra alapján készült süteményeket kínálnak majd és ahol zongorakísérettel előadott kuplédalokkal gondoskodnak a hangulatról. A gyerekeket ezeken túl még vurstlival, múzeumpedagógia foglalkozásokkal és rengeteg játékkal várják.

 

Különleges vonatok éjszakája

 

Kézi hajtányozás, NOHAB-koncert, keringő a fordítókoronggal – egy éjszakára feltárul a látogatók előtt a vasút titokzatos világa. A Múzeumok éjszakáján a vasút szerelmesei olyan helyekre nyerhetnek betekintést, amelyek az év többi napján nem állnak nyitva az utazóközönség előtt - írja közleményében a Máv-Start.

 

Gábor Áron mozdony
Galéria: Travelo programajánló 25. hét
Fotó: Máv-Start Zrt.

A fővárosi Keleti pályaudvar személykocsiműhelyében megnézhetünk majd egy háló- és egy étkezőkocsit, miközben a járművön tartózkodva részt vehetünk egy gépi kocsimosáson is. A Nyugati pályaudvar 10. vágányán végigfotózhatjuk majd a Máv-Start öt, grafikával ellátott mozdonyát: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás király, a Weöres és a Gábor Áron-mozdonyt. De a matricázott mozdonyok felvonulása mellett lesz kézi hajtányozás és éjszakai gyermekvasutazás, de bemutatják a legújabb Flirt, az IC+ és a legrégibb járműveket is. Ezen az estén még olcsóbban is vonatozhatunk, a Máv-Start utazási kedvezményt ad a Múzeumok éjszakája budapesti, szolnoki, nagykanizsai, szegedi, pécsi, kecskeméti, debreceni, hatvani valamint miskolci – akár vasúti, akár nem vasúti – rendezvényeire utazók számára.

 

Mehetünk barlangászni

 

Június 21. a Barlangok Napja is egyben, ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság interaktív programokkal csábítja területére a kirándulni és barlangászni szeretőket. A programokat Abaliget településén, az Abaligeti-barlang előtti területen és a Denevérmúzeumban érdemes keresni, ahol interaktív bemutatók segítségével ismerhetjük meg a barlangok világát, a barlangászat történetét és a barlangkutatás eszközeit.

 

Június 21. a Barlangok Napja is egyben, ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság interaktív programokkal csábítja területére a túrázókat
Galéria: Travelo programajánló 25. hét
Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park

A programon a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint barlangászattal, barlangkutatással foglalkozó intézmények, szervezetek mutatják be tevékenységüket és tartanak érdekes foglalkozásokat. Ezen a napon féláron juthatunk be az Abaligeti-barlangba és a Denevérmúzeumba. A részletesen programról itt érdemes tájékozódni.

 

Tatára pedig visszatérnek a törökök

 

A tatai Kuny Domokos Múzeumba a Múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök, és elfoglalják a múzeum székhelyének számító várat, a látogatókat pedig a bég vezeti majd a kazamatákban. Ezért török kori metszeteken nézhetjük majd meg Tata ostromát, fegyverbemutatót tart egy sereg, és miután az Arasinda együttes is belekezdett török népzenei repertoárjába, a vár fokáról tüzes nyilakat is kilőnek majd.

 

A tatai Kuny Domokos Múzeumba a Múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök
Galéria: Travelo programajánló 25. hét
Fotó: Kuny Domokos Múzeum

Tatabányán a múzeum központi épületében a debreceni Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás, a Gyurkovich-gyűjtemény kiállításához kapcsolódva pedig drámapedagógiai foglalkozásokat rendeznek gyermekeknek. Egy vízaknán berendezett Bányászati és ipari skanzenben szombaton este hatkor és nyolckor is indítanak ingyenes tárlatvezetést, ahol a bányászok mindennapjait, munkakörülményeit ismerhetjük meg szokatlanul közelről. A részletes programokért érdemes idekattintani.

 

Ingyen pörkölt Kehidán

 

Ezen a hétvégén az időjárás előrejelzések szerint kellemes 26 fok körüli hőmérséklet várható, de a szombat esti, különösen a barlangászós programokhoz nem árt magunkkal vinni egy kardigánt vagy kiskabátot. Ha ennek ellenére mégis víz közelbe vágynának, csomagolják össze a családot, és menjenek el Kehidakustányba.

 

Deák Ferenc szülőháza Kehidakustányban
Galéria: Travelo programajánló 25. hét
Fotó: Mészáros T. László

Vegyenek részt szombaton a Deák Ferenc Kúria és Múzeum éjjeli tárlatvezetésén, amely során Deák-korabeli ruhába öltözött szereplők adnak elő rövid közjátékokat, vagy a Deák-kúthoz tartó fáklyás gyalogtúrán, ahol végig jobbágy legények anekdotáznak majd. A kúttól a múzeumhoz visszaérkezve egy tál pörkölttel, szalonnasütéssel, pálinka- és borkóstolóval várják az éjjeli túrázókat. Másnap pedig csobbanjanak egyet a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben, vagy ha most nem, akkor tegyék ezt július 5-én, amikor délután az Animal Cannibals vezényli majd a strandpartit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek