Győzze le a stresszt gyógyvízzel és vörösborral!

Stresszes az élete? Ázzon gyógyvízben, kiránduljon hazai sztúpákhoz, vagy éppen igyon egy pohár bort és bámulja a dűlőket terápiás jelleggel! Három hatékony stresszűző tipp a Travelótól tavaszi hétvégékre, hogy könnyebben élje túl a mindennapokat a nyári szabadságig.

Nem is olyan rég ért véget a hosszú hétvége, ennek ellenére máris támad a stressz és a tavaszi fáradtság? Nincs ezzel egyedül! Kíváncsiak voltunk, ki hogyan küzd meg a kimerítő hétköznapokkal, a gyors körkérdésünkre kapott válaszok közül az alábbiakban a három leggyakrabban szereplő stresszűző praktikát mutatjuk be.

Gyógyvízzel a túlhajszoltság ellen

Rögtönzött felmérésünk szerint a stresszűzők koronázatlan királya a meleg víz lett: van, aki otthon szeret ázni kezében színes magazinokkal vagy zacskóba bugyolált könyvolvasóval és egy tál eperrel, van, aki ugyanezt citromfű teával felütött fürdővízben valósítja meg. Hazánk szerencsés adottságainak köszönhetően pedig sokan a gyógyvizekben találják meg a leghatékonyabb fájdalom- és fáradtságűzőt. A most 48 éves Angéla például második gyermeke születése után, 30 éves korában kezdett rendszeresen Hévízre járni.

A gyönyörű tündérrózsák is segítenek az ellazulásban
Galéria: Győzze le a stresszt gyógyvízzel és vörösborral!
Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

 "Mivel ülőmunkát végzek, a hátam, gerincem sokszor fáj. A gyógyvízben fellazulnak a kötött izmaim, ezáltal csillapodik a fájdalom. Utána sokkal frissebbnek, fittebbnek érzem magam. A 2-3 hétig tartó komplett kúrát, ami elektroterápiából, gyógymasszázsból, vízalatti vízsugármasszázsból és iszappakolásból áll, évente megismétlem. Minden korosztálynak ajánlom a hévízi gyógykúrát, főként a gyógytóban való fürdőzést. A fiatalabbaknak prevencióként, és a stressz levezetésére tökéletes megoldás. A tó vize úszás közben szinte símogat, minden érzékszervünkre nyugtatólag hat. Idősebbeknek reumás fájdalmak csillapítására, izületi bántalmak kezelésére kiváló" – mesélte Angéla a Travelónak.

Tudta ezt a Hévízi tóról?

Létezik egy nagyon hasonló termáltó Új-Zélandon, itt azonban nem lehet fürdeni és nem használható gyógyászati célokra sem, mivel túl magas a hőmérséklete.
A Hévízi tó vizének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.
A Hévízi tó vize 72 óránként teljesen kicserélődik a bőséges vízhozamnak köszönhetően.
A tó vize állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a tó vizét, ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők.
Az itteni fürdőzés a hangszálaknak is jót tesz! Telente a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén, ez a sapka gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat.
A tó vizével kapcsolatban számos legenda született, az egyik szerint a római időkben Valcumban (a mai Fenékpusztán) élt a derék 80 éves Dubius, aki az erőd írnoka volt, és rettegő ura bicegő és házsártos feleségének Dubiának. Az öreget valóságos házi sárkánnyal nyomorította a sors. Reumás volt az öreg Dubia, talán ezért volt olyan kiállhatatlan. Egyszer Dubius a környékbeli büdös tó partján sétálgatott. Látta, hogy az erdei vadak oda járnak, megfürdetik fájó tagjaikat a vízben, s egyszerre vidám kedvvel, ugrándozva távoznak a csodás tóból. No szaladt haza a jó öreg Dubius, noszogatta az asszonyt, jöjjön vele a megfiatalító forráshoz. És mint az ilyen régi történetekben lenni szokott, az öregasszony csak egyszer merült meg a vízben, s mintha elfújták volna a betegségét. Boldog megelégedéssel, fiatalon tért vissza otthonába.

Forrás: Heviz.hu

Spirituális kirándulással is felüdülhet

A természetjárás mindenkire nyugtatóan hat, ha pedig hiszünk az ilyesmiben, akár spirituális élményeket is átélhetünk kirándulás közben. Persze sokáig kéne keresgélnünk a meggyőző, orvosi bizonyítékokat a gyógyító energiák jelenlétére, de nem ítéljük el, aki hajszoltságában, fáradtságában ezeken a helyeken keres megnyugvást. Ha sárkányárammal ténylegesen nem töltődünk is fel, nagyon szép tájakat barangolhatunk be az energiaturizmus felkapott helyeit végiglátogatva.

Bükkszentkereszt, Hideg-völgy
Galéria: Győzze le a stresszt gyógyvízzel és vörösborral!
Szepare / Indafotó

 Ilyen például a Pilisszentkereszttől, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjától nem messze található Rám-hegy, melynek egyik látványossága a sziklafalakkal határolt szurdokon keresztül megközelíthető Ferenczy-szikla. Vagy éppen a Bükkben a bükkszentkereszti Boldogasszony kő, és a Káli-medencében a szentbékkállai Kőtenger, amelyikről úgy tartják, gyógyító rezgésű Szent György-vonalon fekszik. De a kamalduli néma szerzetesek majki kolostora is varázslatos hangulatú hely, és a hazai sztúpákat is érdemes felkeresni és szerencse reményében körbe is járni őket.

Borvidék-barangolás terápiás jelleggel

A harmadik legnépszerűbb stresszoldó eszköz pedig az egy (két...) pohár bor legurítása volt. Hazánk huszonkét borvidékén szebbnél szebb tájakon pihentethetjük szemünket a harsogó zöld dűlőkön Egertől Etyeken át Villányig. Ez a tevékenység egyébként már bor nélkül is felér egy komplett ráncsimító terápiával – bár lehet, hogy a folyamatos mosolygástól szemünk és szánk sarkában újabb ráncok képződnek, a homolokunk garantáltan kisimul. Hát még ha egy jó pohár egri csillag vagy tokaji furmint is van a kezünkben!

Érik a szőlő Mádon
Galéria: Győzze le a stresszt gyógyvízzel és vörösborral!
Csikesz Mariann / Travelo


Kedvencünk Tokaj-Hegyalján, a mádi Szent Tamás pince dűlői közt megejthető dűlőtúra, néhol egy-egy pohár borra megpihenve. Piknik a dombtetőn kockás pléden, frissen sült, ropogós péksüteményekkel, isteni csili- és hagymalekvárral, barackcsatnival és kecske-rillette-tel. Körös-körül pedig fantasztikus, világörökségi védelem alatt álló táj terül el – hát kell ennél több?

Cikkünk megjelenését a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. támogatta.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek