Száraz borok és luxushotelek: Tokaj ilyet is tud!

Félre az előítéletekkel: Tokajban nem csak édes bort kóstolhatunk, és már régen nem csak a lelketlen, mennyiségi bortermelésről szól errefelé az élet. Felderítettük a borvidék legjobb helyeit: kalandok dűlőtúrától borhajóig.

Kirándulás a dűlők között, néhol egy-egy pohár borra megpihenve. Piknik a dombtetőn kockás pléden, frissen sült, ropogós péksüteményekkel, isteni csili- és hagymalekvárral, barackcsatnival és kecske-rillette-tel. Körös-körül fantasztikus, világörökségi védelem alatt álló táj. Mielőtt megijednének, hogy nagyon messzire kell kirándulni ezekért az élményekért, és abbahagynák az olvasást, eláruljuk: mindez nem külföldön, hanem itthon, Tokaj-Hegyalján esett meg velünk.

Tokajban nem csak édeset lehet inni

Hiába az UNESCO-védelem és a világhír, többségünk, ha a Tokaji borvidékre gondol, nem az idilli táj és a jobbnál jobb borok jutnak eszébe. A szocializmus minőség helyett a mennyiségre koncentráló bortermelése igencsak elkoptatta a Tokaji nevet, aki pedig irtózik az édes boroktól, eleve legyint, ha erről a környékről hall.

Érik a szőlő
Galéria: Tokaj-Hegyalja ősszel
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Pedig mint kiderült, kiváló száraz borokat is készítenek Tokaj-Hegyalján, és ha a megfelelő helyre megyünk, világviszonylatban is versenyképes vendéglátásban lehet részünk. A helyi erők pedig azon vannak, hogy minél előbb eljöhessen az az idő, amikor bármelyik hegyaljai vendéglátóhoz betérve ugyanazt a magas minőséget kaphassuk, ami egyelőre csak néhány hely sajátja.

Hogy melyek ezek a helyek? Még a szüreti csúcsidőszak előtt, szeptember elején bejártuk a környéket, hogy fényt derítsünk erre. Már az idejutás is pozitív csalódás volt: nem kellett közúton elvergődnünk Tarcalig, Mádig vagy éppen Tokajig, hanem vonattal utaztunk, majd borbusszal, sőt, borhajóval járhattuk be a környéket. Így aztán a Budapestről ide vezető út sem volt olyan keserves, és helyben sem kellett sorsot húznunk, hogy ki az, aki nem ihat, mert vezetnie kell.

Vonattal, busszal, hajóval

Ha borbuszozni vagy borhajózni vágyunk, a legegyszerűbb, ha a Tokaj-turizmus munkatársaival felvesszük a kapcsolatot. Ha pedig azt szeretnénk, hogy ne csak a közlekedési kérdésekben legyenek a segítségünkre a környéket nálunk sokkal jobban ismerők, a tarcali Basilicus Borkultúra Központ új szolgáltatását érdemes igénybe venni.

Ők személyre szabott programcsomagokat állítanak össze aszerint, hogy éppen gyerekekkel, szerelmünkkel vagy éppen kollégáinkkal érkezünk, és hogy pontosan mire van igényünk. Borászat-látogatást éppúgy kérhetünk tőlük, mint dűlőtúrát, borvacsorát, kádármester-bemutatót vagy éppen borecet manufaktúra-látogatást. És ez nem feltétlenül kerül vagyonokba: Kanczler András vincellér szerint olyan tíz- és hatvanezer forint között már össze tudnak rakni nekünk egy élménydús hétvégét.

Szüreti motyó
Galéria: Tokaj-Hegyalja ősszel
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Aki jobban szeret magányosan felderíteni, első állomásként Mád, majd Tarcal, később Bodrogkeresztúr, végül pedig Tokaj meglátogatását javasolnánk egy ideális hétvége eltöltéséhez. Az Első Mádi Borházat, – ami valóban a falu első háza – azért hozták létre, hogy a Tokaj-Hegyaljára érkező turistákat megóvják attól a nem ritka és igencsak kellemetlen élménytől, amikor előzetes foglalás híján egyetlen borászatot sem találnak nyitva a környéken.

Nyúlászó az ász

A borház minden nap reggel héttől este tízig nyitva van, és minden betérőt el tudnak kalauzolni éppen nyitva tartó pincéhez, tudnak túrát és borkóstolót szervezni a Szent Tamás pincészet dűlői közé. De azt a cikk elején emlegetett álom pikniket is nekik köszönhettük, amin speciális, csak itt kapható terroir-termékeket és jobbnál-jobb borokat kóstolhattunk. Ez utóbbiak közül a Nyúlászó volt a kedvencünk, ami a hozzáértők szerint egy nagyon populáris ízű bor, így rajtunk kívül is biztosan sokaknak elnyeri majd a tetszését.

Kóstoló
Galéria: Tokaj-Hegyalja ősszel
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Aki piknikpléd és fonott kiskosár helyett hófehér abrosszal és elegáns pincérekkel körítve képzeli el az étkezést, az Mádon látogasson el a másfél éve á la carte étteremként működő Gusteau Kulináris Élményműhelybe. A L'ecsó című rajzfilm séfjéről elnevezett étteremben Horváth Gábor vezeti a konyhát, koncepciójának különlegessége pedig, hogy nem az ételekhez passzintja a hozzájuk illő borokat, hanem a helyi borokhoz álmodja meg a fogásokat.

Egy biztos: a kecskesajtos rétessel és gombával tálalt csirkesült éppúgy telitalálat volt, mint az olívaolajos fagyi körtés mandulás pitével. Bár sokan azért tartanak az ilyen elegáns helyektől, mert félnek, hogy egy többfogásos menü után is éhesek maradnak, itt ilyen nem fordulhat elő. Persze a Gusteau nem az a típusú étterem, ahol a rántott hús lelóg a tányér széléről, de ehhez a műfajhoz képest kifejezetten nagy adagokat kínálnak.

Szállást Tarcalon keressünk

Ebéd után érdemes átmenni a közeli Tarcalra, már csak azért is, mert itt található a környék két legmenőbb szállodája, a négycsillagos Gróf Degenfeld Kastélyszálló és az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine&Spa is. Előbbiben a klasszikus elegancia és a patinás bútorok rajongói találják meg a számításukat, utóbbi egy fokkal modernebb köntösben, de szintén exkluzív környezetet garantál.

Mindkét hely nagyon szép, és a konyha is nagyon rendben van, így mi évszak alapján választanánk a két szálloda közül. A Degenfeldben ugyanis csak kültéri medence van, az Andrássyban pedig csak beltéri wellness részleg. Így nyáron jöhetne a főúri elegancia és a csobbanás, télen pedig a hangulatos, kuckós wellness változatos szaunákkal, és szőlőmagolajos kezelésekkel.

Finomságok Degenfeldék konyhájából
Galéria: Tokaj-Hegyalja ősszel
Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

A környéken még említést érdemel a bodrogkeresztúri Dereszla pincészet, ami előtt macskaforma hordók késztetik mosolygásra az ide érkezőt. A pincét bejárva itt ittuk másik kedvencünket, a Tokaji Dry-t, ami barackos illatával üdítően hatott ránk a sok, korábban kóstolt nehéz, édes bor után. Innen hajóval érdemes tovább menni, körülbelül egy óra alatt, festői környezetben csoroghatunk le a Bodrogon Tokajig, a borvidék központjáig.

Ki lesz a borkirálynő?

Itt érdemes felsétálni a Bacchus-kútig a tarka, hangulatos utcákon – csak a PET-palackos, utcán árult Tokajik látványát zárjuk ki a tudatunkból út közben. A kút mögött található a Rákóczi pince, ahol a festői Hétszőlő birtok borait lehet megkóstolni egy hatalmas alapterületű, patinás pincében. Ugyanitt egy bormúzeumot is berendeztek, itt gyűjtik a különböző Tokaji-évjáratokat.

Mivel a borvidéken az ősz számít a csúcsidőszaknak, különböző boros programokkal készülnek a turisták szórakoztatására. A szüreti napokra október 4-6. között kerül sor Tokajban, az ország borkirálynőjét pedig Tarcalon választják meg október 11-13. között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek