Utazzon a legizgalmasabb túrák városába!

A Szent Korona titkos bunkerébe és a Vasfüggöny mögött álló kilátóhoz is bejuthatunk itt. Finom falatok és látványos sétautak várnak Kőszegen, ahol horgászni és csónakázni is lehet. Ha az év első túrázós hétvégéjét még nem tudja, hol töltse, mutatjuk, merre induljon.

 

Ajánlottuk már olvasóinknak Bécs helyett az acélból épült mesterséges szigetet is magában rejtő Grazot, London helyett Manchestert, vagy Barcelona helyett a tapasbárok és Picasso városát, Malagát. Belföldön pedig Szeged helyett a Kárpát-medence kellős közepébe kalauzoltuk el olvasóinkat. Ezúttal a bécsi bevásárlókörút miatt átutazó turistákban gazdag Sopron helyett a harmadakkora területű, de nem kevésbé hangulatos Kőszeget ajánljuk.

 

Sopron, vagy Kőszeg? Ön melyiket választaná?
Galéria: Túlértékelt turista Sopron és Kőszeg
Fotó: Indafotó

Pedig Sopront az utóbbi időben többször is ajánlottuk már olvasóinknak. A Tűztornya az esti órákban pompás randihely, a téglagyár helyén épült osztrák csokoládémanufaktúrájában finom tonkababos csokoládét kínálnak, és azokat is megértjük, akik csak a kékfrankosa miatt utaznak el a borvidékre. Ugyanakkor a szomszédos megyében található Kőszeg is tartogat olyan látnivalókat, amelyeket sokan csak fotókról vagy a tévéképernyőn keresztül láttak. És bár hétfőn több centi hó esett a Kőszegi-hegységben, a hétvégén az ország nyugati területére újra visszatér a szerethető szókapcsolat: a tavaszias kiránduló idő.

 

Új várat és teret kapott

 

Kőszeg egy kicsit olyan, mintha az Alpokalja sajátosan újrahasznosítható mesebeli városa lenne: tele díszes polgári házakkal, macskaköves utcákkal, a természet végeláthatatlan romantikájával és számtalan, képernyőről ismerős helyszínnel. A nyolcvanas években forgattak itt több ifjúsági filmet, középkori hangulatot idéző reklámot, de tavaly nyáron a Fehér Béla regénye alapján íródott, hatrészes Kossuthkifli című, 1848-49-es szabadságharc idejéről szóló road movie-t is itt forgatták (ezt a tervek szerint idén ősszel láthatjuk majd televízióban).

 

A Kőszegi vár
Galéria: Túlértékelt turista Sopron és Kőszeg
Fotó: boszildi / Indafotó

Kőszeg tipikusan az a település, ahol a legegyszerűbb belvárosi séta, minden különösebb program nélkül is igen élvezetes, azonban a legfontosabb látnivaló mégiscsak a vár, amelyet egy hosszabb felújtás után tavaly nyáron nyitottak meg újra. Nemcsak külsőleg újult meg, de modern technikai eszközökkel, klimatizált vitrinekkel szerelték fel az interaktív kiállítóteret, ahol többek között megismerhetjük a vár történetét, és ahol az 1532-es török várostrom is különtermet kapott.

A várban találjuk a névadó Jurisics várvédő kapitány szobrát, de különleges látványt nyújtanak a vár trapéz alakú belső udvarának árkádjai és a nyugati szárny reneszánsz ablaksorai is. Ha pedig kívülről is körbejártuk az erődítményt, akkor tegyünk egy sétát a belvárosi Jurisics téren, ahol a reneszánsz sítlusú Sgrafittós házat, a Város kútját és a Hősök kapuját találjuk, alatta az 1532-es ostrom emlékművével. A háromszögletű Jurisics tér a várhoz hasonlóan másfél éve újult meg, a teret gránitlappal burkolták, a templomok körül zöld területeket alakítottak ki, padokat és kerékpártárolókat helyeztek el a közelében.

 

Romantika ladikon

 

A tavasz beférkőzött a levegőbe, a szívekbe és a csónakázó tavak pénztárbódéiba is, így aztán az országban lassan egyre több romantikus evezésre alkalmas tó nyitja meg vizét. A kőszegi tó valahogy mégiscsak más. Ahogy a Kőszegi-hegység finoman belefolyik a három hektárnyi területű tóba, a ringatózó csónakokkal és a környezetet visszatükröző vízfelülettel együtt egy alpesi tájfestmény jut róla az eszünkbe.

 

A kőszegi Csónakázótó
Galéria: Túlértékelt turista Sopron és Kőszeg
Fotó: Kőszeg város hivatalos honlapja

A tavat még a hetvenes évek végén alakították ki mesterségesen, a partját pedig kora tavasztól őszig a horgászok veszik birtokba, a vízben komoly ponty-, harcsa-, amúr- és süllőállomány várja az etéseket. A tó körüli sétaúton 20 információs táblával ellátott halismereti tanösvénnyel találkozunk, a vízparton parkolót, piknikezős helyeket alakítottak ki, a csónak és vízibicikli mellett pedig kerékpárt is kölcsönözhetünk.

 

Török vész és Trianon

 

Kőszeg egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Királyvölgy, de tavaly ideépítették a Szulejmán-kilátót is, mert egy legenda szerint 1532-ben innen nézte a szultán a város elleni ostromot. A helyet az ostrom óta Szultán-dombnak nevezik, az ostrom emlékére pedig Kőszegen nemcsak délben, hanem délelőtt 11 órakor is harangoznak.

 

Útban az Írott-kő kilátó felé
Galéria: Túlértékelt turista Sopron és Kőszeg
Fotó: Atros / Indafotó

Vagyis Kőszeg nagyon várja a túrázókat. A város weboldalát gazdagon felszerelték fotókkal és információval, még tematikus séta- és túra útvonalat is választhatunk, amelyeken más-más látnivalókat ejthetünk útba. Ha például innen, a Szulejmán-kilátóból egy tanösvényt követünk, akkor megnézhetjük a trianoni keresztet, amely az 1920-ban elveszített területekre néz, láthatjuk a magaslaton álló Kálvária-templomot és a Koronaőrző Bunkert is, amelyben 1944 decemberétől 1945 márciusáig őrizték a Szent Koronát.

A közelben találjuk a honfoglaló vezéreinkről elnevezett Hétforrást, amely a Kőszegi-hegység szintén népszerű pontja. A néphit szerint, aki mind a hét forrás vizét megkóstolja, annak teljesül egy kívánsága. A forrás közelében asztalokat, padokat és tűzrakó helyeket is találunk. Ezen az útvonalon éjszakai vezetett túrákat is szerveznek, a Bechtold István Látogatóközpontjának szomszédságában 2012 őszén ugyanis egy új szabadidő- és túraparkot hoztak létre, ahol ezen kívül még számtalan sétautat, hatalmas játszótéret kerékpártárolót és esőbeállókat építettek ki.

 

Átjárható a Vasfüggöny

 

De a közelben található Velem községét is több ezren keresik fel minden év októberében a Gesztenyeünnepnek nevezett gasztrofesztiválja miatt. Ettől függetlenül bármikor is arra járunk, nem szabad kihagyni a helyben készülő fotóalbumunkból a középkori múzeumként is működő műemlék malomépületet, a felfelé teraszos hegyoldalon vezető út végén álló Szent Vid kápolnát, a Stirling-villa helyszínét, és a szomszédos, műemlékvédelem alatt álló cáki kispincék látogatását sem. Mivel Velem az Írottkő Natúrpark része, ezért a park 10 állomásos Szelídgesztenye nevű túraútvonalat is szervez, amelyen Velem minden fontosabb látnivalóját végigjáratják velünk.

 

Írott-kő kilátó
Galéria: Túlértékelt turista Sopron és Kőszeg
Fotó: Moiva / Indafotó

Ha pedig már Velem és Írott-kő, akkor a Kőszegi-hegység és a Dunántúl legmagasabb pontján (882 m) álló kilátó is kihagyhatatlan része a kőszegi túráknak. Az Írott-kövön minden a vasfügöny emlékéről szól. A trianoni osztrák-magyar határ az 1913-ban épült kilátó közepén húzódik végig, ezt a torony közepén egy határkő is jelzi. A vasfüggöny idején pedig drótkerítéssel választották le a magyar oldalról, így akkoriban csak az osztrák oldalról lehetett megmászni. Ma már gond nélkül látogatható, tavasszal pedig Vasfüggöny-túrákat is szerveznek ide. A kilátótól mintegy 40 méterre, osztrák területen található a hegynek is nevet adó sziklaalakzat, amelyen ma is kivehetők a bevésett C B E betűk, amelyek talán Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölhették. A magaslatról gyönyörű a kilátás az osztrák Alpok hegyeire, a környék falvaira. Tiszta időben még a Balaton sziluettjét is látni lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek