Újra itt a velemi Gesztenyeünnep!

Tizenötezer vendégre számítanak idén a háromszázhatvan lelkes Velem községben, ahol október 12-13-án minden a szelídgesztenyéről fog szólni.

A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, amely köré több évtizedes hagyományként szerveződik évről-évre a gesztenyeünnep, amelyet idén is megrendeznek október 12-13-án a Vas megyei Velemben.

Zsíroskenyér gesztenyeszívvel - a tavalyi rendezényen készült képeinkért kattintson!
Galéria: velemi gesztenye
Forrás: Travelo

Horváth Miklós, Velem polgármestere elmondta: 14-15 ezer vendégre számítanak a két nap során a 360 lelkes községben, ahol a helyi közösség tagjának számít az a csaknem 700 nyaralótulajdonos is, aki ingatlant vásárolt a településen.

Megnéztük, meglepődtünk, szerettük
Tavaly a Travelo is kinn volt a gesztenyés hepajon: meglepődtünk mennyien vannak, de végül nagyon jól éreztük magunkat. Sőt, arra jutottunk, Velem fesztivál nélkül is remek hely. Ha lamentál, hogy menjen-e, olvassa el élménybeszámolónkat!

A polgármester szavai szerint az egész falu készülődik az ünnepre, melynek ideje alatt egész Velem egyetlen sétálóutcává változik. A településre nem lehet behajtani autóval, ezért már Kőszegszerdahelytől rendőrök irányítják majd a forgalmat és a járműveket az erre a célra kialakított parkolókba terelik.

A velemi utcákon 200-nál is több árus kínálja majd portékáit, de a házak előtt is árulnak helyi termékeket, például vargányát, sült és nyers szelídgesztenyét és szőlőt. Horváth Miklós, aki maga is gondoz gesztenyeültetvényt, elmondta: az idei gesztenyetermés jó közepesnek számít, és érdekessége, hogy ebben az évben olyan fákon is volt gesztenye, amelyek a szelídgesztenyét érintő betegség miatt évek óta nem adtak termést.

A polgármester szólt arról is, hogy az immár 21. Velemi Gesztenyeünnepet önkormányzatuk a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezte annak köszönhetően, hogy a rendezvénysorozat bekerült abba a magyar nemzeti értéktárba, amely a hungarikumokat tartalmazza. Hozzátette: kézműves bemutatók és kézműves vásár is várja az érdeklődőket a helyi népművészeti műhelyekben, és természetesen idén sem maradhat el a közös gesztenyesütés, valamint kulturális és szórakoztató programok is lesznek.

Tudta?
Velem nincs egyedül a gesztenyefesztivállal: Madeirán is tartanak hasonló mulatságot október végén, illetve Erdélyben, Nagybányán is van gesztenyeünnep.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek