Gesztenyemézes dőzsölés és falusi romantika

Meglepődtünk, mekkora tömeg gyűlt össze hétvégén, a Velemi Gesztenyeünnepen. A különféle kézműves gesztenyés finomságokon kívül a vörösboros kecskesajttól a paleo medvehagyma lekvárig mindent lehetett kapni, ami hazai. De ha nincs gesztenyeszezon, Velem akkor is jó hely.

"Ha befordulsz a malomnál, ott találod a Kőházat, ahol most gesztenyét süt a polgármester" - kaptam a telefonos útbaigazítást egy kollégától a Velemi Gesztenyeünnepen, ahol mindössze néhány száz kézműves mézes és lekváros standon, házi juhjetből készült szappanon, kalocsai mintás nyaklánckollekción kellett keresztülverekednem magam, hogy eljussak a polgármesteri attrakcióig.

A község határáig ér a dugó

Galéria: velemi gesztenyeFotó: Travelo

A két napos fesztivál ideje alatt tanulmányúton jártunk, hogy megismerjük többek közt az osztrák határ közelében található Velemet, az iskolai osztálykirándulások klasszikus helyszínét. Miután többen vagyunk, akiknek a legerősebb emléke a kollektív berúgás az osztálytársakkal, most más, érdekes oldaláról is bemutatjuk ezt a remek helyet.

Amikor egy szombathelyi újságíró arról beszélt, a Gesztenyeünnep minden évben akkora esemény a térség életében, hogy a község határán túl ér a magyar és osztrák autók sora, nehezen hittük. Kiderült, tényleg így van. "Az ország minden tájáról érkeznek ide vendégek és árusok is" - mondta gesztenyesütés közben Horváth Miklós, aki a rendszerváltás óta a község polgármestere.

Őszi gesztenyedömping és mákolaj

Tapasztaltuk is, hogy a környék látnivalóit a fesztivál ideje alatt nehéz lefotózni, inkább csak a tömeget. A fesztivál a velemi hegyoldalban húzódó évszázados szelídgesztenyések miatt szerveződött e köré a gyümölcs köré. Gesztenyefesztivált egyébként Madeirán is tartanak október végén, illetve Erdélyben, Nagybányán.

Az utcai kirakodóvásár azonban nemcsak a gesztenyéről szólt. A hazai kézműves gourmet termékeknek nagy divatja van, ebből itt számos műfaj képviseltette magát. Találtunk házi készítésű süteményeket, az otthoni teraszon aszalt gyümölcsöket, és a kávés akácméztől a birsalmasajtokon át a mákolajig és a pálinkákig mindenféle finomságot. Kitelepültek a palacsintasütők, a kreatív kecskesajtkészítők és az elmaradhatatlan tökipompos árusok is.

Vörösboros kecskesajt, juhtejes szappan

Galéria: velemi gesztenyeFotó: Travelo

A sláger a vörösboros kecskesajt volt, és persze a sült gesztenye, amelyből egy kis pohárnyi került 500 forintba. A tökmagolaj litere 4200 forintba került, a fél kilós mézek 1200-2000 forint körül mozogtak. Egy-egy juhtejes szappant pedig 850 forintért adtak, és az árban benne volt a naprakész szépségmarketing is, amellyel a különféle összetevőjű szappanok szépítő, és öregedésgátló hatásáról meggyőzik a vásárlót.

Néhány, mélyenszántó giccset leszámítva európai színvonalú és árkategóriájú választékot találtunk. A táplálkozási trendeknek megfelelően például felsorakoztak a cukormentes és nyírfacukorral készült paleo lekvárok is, a vácrátóti Papp Miklós spájzából. Az árusok egy része őstermelő, akik legfeljebb néhány gasztrofesztiválon vannak jelen. "Nyugdíjas vagyok, szeretek méhészkedni, de nem szeretnék egyik kereskedelmi láncba sem becsatlakozni. Én a mézben örömömet lelem" - mondta Horváth Antal, sárvári méhész őstermelő.

A népi kézművesség bemutatók és a zenei programok a kapolcsi hagyományokat idézték. Például kiemelt program volt egy Vas megyei büszkeség, a Mesebolt táncszínház előadása. A szombathelyi társulat célja, hogy olyan, hagyományőrző és közben újító bábszínházzá váljanak, amely képes alakítani a közösség igényeit.

Műemlék malom és pincesor

A szubalpin klímájú, meglehetősen hűvös Velem az Írottkő Natúrpark része. A kőszegi kistérségi község a feljegyzések szerint már az újkőkorban lakott volt. Látnivalói közé tartozik a Kőszegszedahellyel határos műemlék malom, amelyről már az 1560-as években említést tettek. A Szent Vid kápolna és a Stirling-villa is hasonlóan ismert helyek, és a környéken érdemes megnézni még a bozsoki Sibrik-kastélyt, és a cáki műmlék pincesort. A térségben egy üdülőfalu is található, Novákfalva. Ezenkívül a település arról ismert még, hogy itt élt Pilinszky János, és jó barátja, Töröcsik Mari szintén velemi.

Velemet busszal Szombathelyről, az Ady térről induló buszjárattal lehet a legkönnyebben megközelíteni. A községet légzőszervi panaszokkal küzdő betegek számára is szokták ajánlani. " Jó levegő = gyógyító erő" - hirdette utcafronti falán a Virágos vendégház, amelynek udvara épp palacsintasütödeként működött.

Velemi szállások - Ongo tipp
Na-túra vendégház
Rami82 az interneten talált rá erre a házra. Az ellátással elégedett volt, és a házigazda azt is felajánlotta, hogy elviszi őt és a párját túrázni. "Nagy meleg volt, de a házigazdák gondoskodtak egy kis frissítőről (bodzaszörp és ásványvíz a hűtőben). Ja, s hogy a hűtő további tartalmát el ne felejtsem megemlíteni, egy szép szál, házi kolbász várt ott minket hagymával." A felkínált túraútvonalak közül pedig a meder túrát választották, amelyben az Apostolok fája, a Hörmann-forrást, és a Szent Vid kápolnát lehet érinteni. Ezt a szállást egy másik utazó is ajánlja.
Kern vendégház
Babulin lelkesen konstatálta, hogy velemi szállása majdnem szomszédságban volt Töröcsik Marival. Velembe egyébként azért utazott, mert gombász klubjával az Írott-kőre készült gyűjtő körútra. "Amint belépünk a kapun, egy domboldali lejtőn megyünk fel a szálláshoz. Mi csak egy éjszakát aludtunk ott, este főztünk bográcsban és egyáltalán nem éreztük azt hogy a fő utcán lakunk" - írta a vendégházról.

Túra a Vasfüggöny mentén

Galéria: velemi gesztenyeFotó: dorkland / ongo

Akik az Alpokalján túráznának, Velemből kiindulva könnyen elérhetik az Írott-kőt. A Kőszegi-hegység 882 legmagasabb, méteres hegycsúcsa, amely a Magyarország északi tájain végigvezető kéktúra nyugati végpontja (ez a túraútvonal Hollóházától indul). A vasfüggöny idején a hegycsúcson álló kilátót a drótkerítés kikerülte, és azt csak az osztrák oldalról lehetett megmászni. Az egykori országhatár helyén ma nyírfaerdő áll, és többek közt ez a helyszín is szerepel a Sopron környéki a Vasfüggöny túrán, amelyet a Sopron Turizmusáért Egyesület minden év nyarán megszervez. A kétezres évek elejétől több gyalogos és biciklis határátkelő pont is létezik a Kőszegi-hegységben. A csúcstúra állomásai közt szokott szerepelni még a Hörmann-forrás, a Stájerházak és az Óház-tető is.

A csúcs és nosztalgia túrákon kívül jó néhány más utat is be lehet járni a környéken, ehhez az Írott-kő Natúrpark honlapja ad ötleteket. Aki a környéken biciklis túrát tervez, a Kőszegfalva, Kőszeg, Cág, Velem útvonalat szokták ajánlani a helyiek, ahol végig kitáblázott kerékpárút van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek