Bazi nagy barokk lagzival vár a hétvége

Amíg Sümegen lovagi tornával és lakomával idézik meg a középkort, addig Győrben a barokk kor szellemében fordul fel az egész város és egy ifjú pár élete. De egy gyarmat-találkozón honfoglaló őseink jurtáit és harcmodorát is megismerhetjük, és egy utolsót csemegézhetünk a nagy dinnyenapon, mielőtt még Lőrinc végezné szokásos dolgát.

A Sziget fesztivál még javában tart, mi egész héten kinn voltunk, összegyűjtöttük olvasóinknak a legérdekesebb helyszíneket és programokat, miközben írtunk kedvenc pihenő- és felfrissülőhelyeinkről is. Ezúttal azonban elhagyjuk a főváros határát, mert a legjobb vidéki programok után is vadásztunk a héten.

Sok jó gyarmat egy helyen

Fehérgyarmaton ugyanis a hétvégén a gyarmat utónévvel rendelkező települések adnak egymásnak randevút, bemutatva múltjukat és jelenüket. Galambkiállítás, csikósbemutató és vadételfőző-verseny is szerepel a péntektől vasárnapig tartó 11. Gyarmati Vigasságok programján a szatmári kisvárosban. A város központjában lévő park a hétvégére jurtákkal és azokban serénykedő kézművesekkel telik meg, akik a honfoglalás korának hangulatát és ízeit idézik a látogatók elé.

Fotó: Fehérgyarmat.hu

A rendezvény péntek este amatőr zenekarok fellépésével kezdődik, majd szombat reggel nyolc órakor a szokásos lovas ébresztővel keltik fel Fehérgyarmat lakosságát. Délelőtt kezdődik meg a vadásztársaságok vadételfőző-versenye, valamint megnyílik a galamb- és kisállat-kiállítás, majd a helyi iskolások, néptáncegyüttesek lépnek színpadra. Az ünnepélyes megnyitót késő délután tartják, a nap hátralévő részében pedig motoros és könyvbemutatókkal, szőtteskiállítással, gyerekeknek szóló ügyességi versenyekkel és zenei fellépőkkel várják a közönséget.

Vasárnap népi ételeket főznek a csapatok, de a programban színházi előadások, harci bemutatók és lovas birkózás is szerepel, a képzőművészet iránt érdeklődők pedig kerámiakiállítás megnyitóján vehetnek részt. Mindhárom napon lovas betyár és csikós bemutatókat, kirakodóvásárt, játszóházat, vásári bábjátékokat rendeznek, a lovas udvarban pedig a hagyományőrző íjászok mutatják be tudományukat a közönségnek.

A dinnye és a honfoglalás napja

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban minden a dinnyéről szól augusztus 10-én, Lőrinc első neve napján (a másik szeptember 5.), amikor a népi hiedelem szerint az utána szedett dinnye már színtelen, íztelen, kásás, mert Lőrinc belepisil a dinnyébe. Persze népi bölcsesség ide vagy oda, az augusztusban leszedett dinnyék a legérettebbek és a legolcsóbbak. Ezt ünnepli szombaton Ópusztaszer is, ahol rendeznek majd dinnyesúlysaccoló-versenyt, amelyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A vállalkozó kedvűek pedig azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. A korábbi években például akadt olyan versenyző, aki három kilogrammnál is több dinnyét evett meg egy ültő helyében.

Fotó: orfeoo / Indafotó

A tanya udvarán fő majd sárgadinnyelekvár, de dinnyemalommal, kézműves foglalkozásokkal, és honfoglalás kori tevékenységekkel is megismerkedhetnek az ide látogatók. Kora délután aztán vásári komédia szórakoztatja a vendégeket: az amatőr színjátszók a 19-20. század fordulójának világát idézik zsandárral, betyárral, bíróval és pletykás menyecskékkel. A legkisebbeket kézműves-foglalkozás várja, ahol akár dinnyemagból is fűzhetnek láncot maguknak az érdeklődők. A dinnyenapi részletes programot ide kattintva találják.

Mivel szombatra tíz mázsa magyar görögdinnye érkezik az Emlékparkba, így a skanzen szegedi tanyáján mindenki addig kóstolhat a mézédes gyümölcsből, amíg el nem fogy, vagy el nem faragják.

Végvári napok a sümegi várban

Sümegen szombaton kezdődnek a minden évben hatalmas közönséget vonzó végvári napok, ahol a rendezvény szimultán több helyszínen is zajlik majd: nemcsak a várban, de a Várkertben és a Lovagi Arénában is lesznek programok. A Kisfaludy Várkertben és Magyarország első Történelmi Élményparkjában mindkét nap 10 órától középkori forgataggal várják a látogatókat: lehet majd pónilovagolni és külön állatsimogatóba látogatni, lesznek kézművesek és vásározók, múzeumok és kiállítások, miközben történelmi jelmezes felvonulás, solymászbemutató és hastáncosok szórakoztatják a nézőket. Aki pedig kedvet kap egy kis erőpróbához, kipróbálhatja magát az íjászatban és megismerhet néhány középkori fegyvert is.

Fotó: Sümegvár.hu

Történelmi Lovasjátékok Mátyás király tiszteletére címet adták a fesztivál legizgalmasabb programjának, amely mindkét nap délután 1 és 6 órai kezdettel látogatható a Lovagi Arénában. A kétórás program alatt középkori mutatványosok és olasz zászlóforgatók tartanak bemutatót, amit a királyi nemesi testőrgárda karusszel bemutatója, majd a lovagi torna követ, hogy aztán végül megkezdődhessen a sümegi vár tüzérségi támadása.
A műsor főbb elemeit a középkorban ismert lovagi tornákból merítik, de az előadás része az íjászat, a csatacsillag-, csatabárd-, és dárdahajítás, na és persze előkerülnek a kardok és a buzogányok is.

Aki netán mégiscsak lemaradna erről a programról, az augusztus 20-ig vasárnap és hétfő kivételével minden nap, ősztől-tavaszig pedig szerdán és szombaton is megnézheti a Történelmi Lovasjátékokat. A műsort a Sümegi Vár lábánál, az ezerfős Lovagi Arénában, vagy rossz idő esetén a fedett Történelmi Rendezvénycsarnokban rendezik meg.
Minden további információért érdemes ide kattintani.

Barokk násznép lehetünk Győrben

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart Győrben a Barokk Esküvő rendezvénysorozat, amire a város teljes lakossága már egész héten készült. Erre az alkalomra még a belvárosi kirakatok is versenyt hirdettek a barokk jegyében, amit egy vidám jelmezes barokk felvonulás követ, és ami majd a Barokk Szerenádban csúcsosodik ki.
A Széchenyi téren a barokk menyasszonnyal, a vőlegénnyel és az udvarhölgyekkel együtt hallgathatjuk meg a Sorrentoi Szerenádot - „bel canto", nápolyi dal, olasz slágerek -, melyben Domenico Menini operaénekes és Denis Biancucci zongoraművész is közreműködik.

Fotó: Kubik Elvira - Barokk Esküvő

A szombati esküvőt pedig az a látványos barokk felvonulás vezeti fel, amelyen a menyasszonyt és a vőlegényt nemcsak az udvarhölgyek és a násznép kísérik, hanem több száz barokk jelmezes: lovas hintók, trombitások, táncosok, zenészek, komédiások és a város apraja-nagyja. A jelmezes felvonuláson megelevenednek az ókori erények, a Mértékletesség, az Igazságosság, a Becsületesség és az Erő, a jövendő párra Angyal terjeszti ki óvó szárnyait, és nem hiányozhat a szerencse, Fortuna istenasszonya sem.
Az esküvő ceremóniáját Győr romantikus szegletében, a Radó szigeten tartják, a XVII. századi magyar főúri esküvők korabeli leírása alapján. Így aztán a Barokk Esküvő életre szóló élmény lesz annak az ifjú párnak, akit több száz jelentkező közül választanak ki minden évben, és aki családjával együtt vállalja a jelmezes szereplést.

A Barokk Varázsa rendezvénysorozaton lesz barokk táncház, toronyzene, kézműves vásár, de pantomimesek, lövészbemutató, zenészek, koncertek, vásári komédiák és számos gyerekprogram szórakoztatja az érdeklődőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek